L'estafa es feia amb una sola trucada telefònica, que els caps de la banda feien des de casa seva mateix, amb diversos telèfons. Era una conversa llarga, d'entre una i dues hores, feta en moments de màxima activitat als locals. Fent-se passar per Endesa, els membres de la banda reclamaven un deute inexistent als responsables dels establiments. Els deien que tenien rebuts pendents de pagar i que, si no els abonaven de manera immediata, els tallarien la llum en aquell moment mateix. PERE PAU GUILLÉN, cap d'àrea d'ingestigació criminal "El to de la trucada és de manual, és el que rebries de qualsevol trucada real. A més és una trucada llarga, són molt convincents. Ningú que els ha agafat la trucada, sigui un fet temptatiu o consumat, ha dubtat que estava parlant amb Endesa." Els estafadors no els deixaven temps per comprovar si el deute era real o no. Per por de quedar-se sense subministrament en ple servei, molts establiments feien el pagament. Un cop abonats els diners, els membres de la banda els retiraven del banc perquè la transacció no es pugués anul·lar. L'import de cada estafa oscil·lava entre els 2.000 i els 15.000 euros. PERE PAU GUILLÉN, cap d'àrea d'ingestigació criminal "Se n'adonaven quan passaven aquest rebut a l'empresa de comptabilitat, o sigui que podien passar hores o la majoria de vegades dies." En total s'han detingut 38 persones, entre les quals hi ha els dos responsables de la banda. Se'ls atribueixen almenys una setantena fets, amb els quals suposadament van obtenir uns beneficis de més de 300.000 euros. Entre els locals estafats hi ha restaurants, hotels, discoteques i un teatre.

L’estafa es produïa per telèfon. En hora de màxima activitat als locals, els membres de la banda hi trucaven amb un missatge clar: pagaven un suposat deute o els tallaven la llum immediatament. Els estafadors no deixaven temps als responsables dels locals per comprovar si el deute era real o no i, per por de quedar-se sense subministrament, molts feien el pagament per transferència bancària. L’import que els demanaven oscil·lava entre els 2.000 i els 15.000 euros.

El cap de l’àrea d’investigació criminal de Barcelona dels Mossos d’Esquadra, Pere Pau Guillén, ha explica que la trucada era llarga, d’entre una i dues hores, i que el to era “de manual”, igual que el d’una trucada real i, per tant, molt convincent. Segons ha relatat, cap de les persones amb qui van contactar no va dubtar que estava parlant amb Endesa. El cert, però, és que tots els locals afectats estaven al corrent dels pagament a la companyia.

Els locals que en van resultar afectats eren restaurants, hotels, establiments ludicorecreatius i un teatre. En la majoria dels casos, no detectaven el frau fins dies més tard, quan ja no podien cancel·lar la transferència perquè els diners havien estat retirats del banc mitjançant els testaferros. Aquests intermediaris cobraven una petita comissió d’entre 100 i 300 euros per cada operació.

La majoria de detinguts es van fer en una macrooperació que es va dur a terme amb més d’una trentena de detencions, la nit de dimarts a dimecres de la setmana passada. Entre els qui, suposadament, formaven part de la banda, hi ha els dos presumptes líders de l’organització, que tenien antecedents per delictes similars i que suposadament s’encarregaven de fer les trucades. També s’han detingut diversos captadors i una trentena de testaferros. La investigació, però, continua oberta i no es descarten més detencions.