El període de preinscripció a les escoles bressol municipals de Barcelona es va tancar el 18 de maig i la demanda ha crescut un 14 %, tornant als nivells prepandèmia. En total, l’Ajuntament ha rebut 7.662 sol·licituds per a les 4.460 places vacants per al curs vinent. A la pràctica això vol dir que uns 3.200 infants de zero a tres anys no tindran plaça pública. Tot i ser una xifra destacalbe, fonts municipals recorden que ara fa una dècada la xifra d’alumnes que es quedaven fora s’enfilava fins als 4.000.

En una compareixença per fer balanç de la preinscripció, el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, ha reconegut que l’oferta de places públiques no és suficient i ha fet èmfasi en què , des de l’Ajuntament de Barcelona s’està treballant per ampliar-la. “No amaguem el cap sota l’ala i admetem que calen més places públiques”, ha conclòs, tot explicant que per això, s’inauguraran dues bressol municipals al curs 2023-24 a Sant Martí de Provençals i la Teixonera i ja seran 10 els centres nous a la ciutat des del 2015.

La gratuïtat de P2 no ha disparat la demanda de servei

El curs escolar 2022-23 les bressol públiques estrenaran la gratuïtat per a P2, però això no ha disparat especialment la demanda de places per a aquest grup d’edat. Durant la preinscripció s’han rebut 2.379 sol·licituds per a P2, que representen un 31 % del total, un percentatge similar al del curs passat. “No creiem que hi hagi hagut un efecte crida”, ha explicat el regidor d’Educació.

Gonzàlez ha assegurat que avançar cap a la gratuïtat dels zero als tres anys és una bona notícia, però creu que no és suficient si no va acompanyada de la universalització: “És una bona política, però queda coixa”. Gonzàlez assegura que “generem una situació en què alguna gent té gratuïtat i d’altres en queden fora i no és desitjable”. Per això, ha reivindicat l’aposta municipal per ampliar la xarxa de bressols municipals obrint la via d’integrar les llars d’infants privades, com ja s’ha fet amb escoles concertades. Una opció que es podria concretar en els propers cursos.

1,6 milions d’euros més per a l’educació inclusiva

El curs vinent, 2022-23, l’Ajuntament de Barcelona augmenta la dotació econòmica per millorar les ràtios i l’educació inclusiva. Amb aquest objectiu, el pressupost suma 1,6 milions d’euros addicionals. Això es traduirà en un augment del suport educatiu, que passarà de 4 hores a 4,5 hores diàries de mitjana per grup. Gonzàlez ha explicat que aquest reforç es va posar en marxa de manera temporal durant la pandèmia, no es va poder consolidar, però ara sí que serà permanent.

A banda, els infants amb necessitats educatives especials i reserva de plaça tindran un suport educatiu mínim inicial de 2,5 hores setmanals amb un cost de mig milió d’euros. Se’n beneficiaran els gairebé 300 nens escolaritzats a la xarxa municipal, que tindran una atenció més personalitzada. Altres millores per al curs vinent són l’augment de les hores de professionals de salut mental, logopèdia, fisioteràpia i el nou servei itinerant d’infermeria.

Dues escoles bressol en construcció aquest curs

L’Ajuntament de Barcelona també construeix dues escoles bressol aquest 2022, a Sant Martí de Provençals i la Teixonera, que s’estrenaran el setembre de l’any 2023. A banda també s’ha expropiat una finca al Carmel, per 822.000 euros, on també es farà una altre bressol.

Les obres del primer centre a Sant Martí de Provençals ja estan en marxa i s’hi traslladarà i ampliarà l’EBM l’Esquitx, actualment al Centre Cívic Sant Martí. L’equipament s’ubicarà a l’edifici de l’antiga escola Espai Pere Calafell, al carrer Andrade.

Edifici de l’antiga escola Pere Calafell, on es traslladarà l’EBM l’Esquitx