Si a l'examen del matí de la selectivitat les protagonistes han estat l’homonimia i la paronimia Ara a la tarda ha estat el torn de la prova de literatura castellana. La majoria d'alumnes ha triat tot un clàssic, el Quixot i alguns s'han atrevit amb la novel•la d'Emilia Pardo Bazán, 'Los pazos de Ulloa'. En els dos casos les preguntes no han estat gaire complicades. On ha arribat el drama, per a alguns, ha estat a la prova d'economia de l'empresa. Els alumnes no s'esperaven el tipus de preguntes que els han plantejat a l'examen. Una indignació que ha arribat a les xarxes socials. Fins i tot a Change.org els alumnes han començat a recollir signatures, ja en tenen al voltant d'unes 5.000, per demanar, al president de la Generalitat, que es faci alguna cosa perquè es pugui tornar a fer l'examen.

Les proves d’accés a la universitat han arrencat aquest matí amb els dos exàmens de matèries comunes, llengua i literatura castellanes, i llengua i literatura catalanes. Molts dels alumnes n’han sortit satisfets, però explicar la diferència entre paronímia i homonímia no ha estat gens fàcil per a alguns. Les proves han continuat amb les assignatures de modalitat: anàlisi musical, economia de l’empresa o química-aquest migdia- i literatura castellana o dibuix tècnic- aquesta tarda. Ara els alumnes ja es preparen per als exàmens de demà: llengua estrangera i història de l’art.

Precisament ha estat l’examen d’economia de l’empresa l’estrella del dia d’avui. Molts alumnes han sortit de la prova plorant o amb les expectatives molt baixes d’aprovar. Per això han decidit mobilitzar-se i crear una campanya a la plataforma Change.org per fer arribar una carta al president, Carles Puigdemont, i mostrar la seva indignació. Els alumnes es queixen que no hi havia ni un balanç de situació. I afirmen que les pèrdues i guanys estaven plantejats d’una manera molt estranya i poc corrent. Per acabar, asseguren que les preguntes teòriques demanaven unes definicions molt rebuscades i que l’extensió de l’examen havia estat extremament desmesurat. La petició ha rebut en menys de tres hores més de 6.000 firmes a favor.

Ha estat un matí de nervis per als 32.000 estudiants catalans que avui han començat la selectivitat. I més, tenint en compte que molts d’ells s’han vist afectats per la vaga de Rodalies, segons ha explicat Antoni Luna, president d’un dels tribunals de la UPF. Luna ha explicat que per ser el primer dia s’ha permès entrar a les aules fins a 60 minuts tard. Demà el temps es reduirà a mitja hora, i dijous es farà una excepció: els alumnes podran accedir a la classe fins a les 10 h, novament quan ja faci una hora que la gent s’estarà examinant. La mesura, diu, s’ha pres per la nova convocatòria de vaga a Renfe.

Del total d’estudiants que es presenten a la selectivitat, prop de 8.700 s’examinen al Barcelonès. La gran majoria provenen del batxillerat, però també n’hi ha que hi accedeixen des de cicles formatius. I n’hi ha un miler que també fan la prova d’aptitud personal per poder entrar als estudis d’educació infantil i primària.

Des del Consell Interuniversitari de Catalunya avisen que aquesta no serà l’última edició de l’anomenada “sele”, com sí que pot passar a la resta de l’estat. I és que l’acord del sector és el de mantenir el model de prova d’accés vigent durant dècades i no aplicar la prova de revàlida prevista per la llei Wert.