La ciutat va recuperar la façana marítima a les portes dels Jocs Olímpics de 1992, i l’última de les peces que va completar aquest procés d’obertura al mar va ser el moll d’Espanya. La nova dàrsena es va inaugurar el maig de 1995, amb la missió de convertir-se en un pols comercial i cultural de Barcelona.
Trenta anys després, algunes de les icones del moll han tancat portes o han desaparegut: l’Imax, una sala de cinema de gran format on es feien projeccions en 3D que ara —després d’haver estat seu de l’America’s Cup Experience— es prepara per convertir-se en el Liceu Mar. L’altra és el multicine —amb vuit sales de projecció comercial— que es va enderrocar ara fa dos anys.
Maremagnum, llums i ombres
L’altra icona del moll d’Espanya és el Maremagnum, un centre comercial que va entrar en funcionament el 1995 amb 15 botigues, dos restaurants i dos bars musicals. Aquest tipus d’establiments van proliferar els anys següents, fins a eclipsar la resta de l’oferta lúdica i comercial de l’espai.
El punt més fosc va ser la mort de Wilson Pacheco, llançat a l’aigua per tres guardes de seguretat —dos de dues discoteques i el tercer del centre comercial— després d’haver-lo apallissat.
“És veritat que vam passar per aquestes etapes, amb discoteques, bars i algun local que no hem volgut repetir, i per això l’hem replantejat“, explica la directora del centre comercial, Eva Adroguer. Encapçala la nova gerència del Maremagnum —Klépierre gestiona el centre des del 2015— amb la vista posada a “ser un centre experiencial”, diu, amb una oferta basada en gastronomia i cultura.
Reobrir-se a la ciutat i la seva gent
Aquesta aposta busca “el client local i el públic barceloní“, explica Eva Adroguer, que concreta que “volem acabar d’obrir Barcelona al mar amb els veïns”.
Precisament, el portaveu de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Manel Martínez, recorda que van passar “una època molt dura amb l’oci nocturn“, però reconeix que el gir que ha pres el Maremagnum “fa bona pinta“.
El portaveu de l’entitat veïnal concreta que, d’entre les propostes gastronòmiques i culturals que hi ha al Maremagnum, “tres estan regentades per gent de la Barceloneta“. És un pas que els veïns de la Barceloneta voldrien que fos ferm per “crear convenis que materialitzessin en vincles de tipus laborals i socials” entre el barri i el Maremagnum, diu Martínez.
En aquest sentit, la directora del centre comercial apunta que, de cara als propers anys, “treballem amb la idea de cohesionar el centre comercial amb la ciutat, amb activitat cultural i econòmica local”.
Què ha de ser el Maremagnum?
És la pregunta que hem fet a l’un i a l’altre. I són clars a l’hora de respondre-la: “Que no sigui un pedaç, sinó una part més de Ciutat Vella“, respon en Manel Martínez, portaveu de l’Associació de Veïns de la Barceloneta.
I en aquesta línia, coincideix l’Eva Adroguer, directora del Maremagnum: “És vital redescobrir-nos, i ho hem de fer juntament amb el públic local i els veïns“.
