atemptat Afganistan

(ACN/Redacció) Tres catalans han mort aquest divendres en un atemptat a l’Afganistan. Es tracta de dues dones, una de les quals nascuda a Barcelona, i un home. En l’atac també hi ha perdut la vida tres persones de nacionalitat afganesa i hi hagut set ferits més, un dels quals és una catalana que es troba en estat crític, però conscient. El Ministeri d’Afers Exteriors ha confirmat que repatriarà tant els cossos com els ferits i la resta de turistes il·lesos tan aviat com sigui possible.

En marxa les tasques de repatriació

El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, no ha pogut concretar quan podran executar la repatriació, tot i que ha apuntat que les persones il·leses es preveu que puguin tornar en les pròximes hores o demà. En canvi, segons el ministre, en el cas de la dona ferida s’haurà de veure l’evolució del seu estat de salut abans de traslladar-la. De moment ha estat operada i continua en estat crític, però conscient.

Segons han anunciat el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior en funcions, Meritxell Serret, en un missatge a X, el govern català col·laborarà amb l’executiu central en les tasques de repatriació a través dels Mossos d’Esquadra. També han explicat que s’oferirà suport psicològic a les famílies.

Zona castigada pels talibans

L’atemptat d’aquest divendres contra un grup de sis catalans ha tingut lloc a Bamian, una zona històricament castigada pel règim talibà. Albares ha recordat que el Govern espanyol desaconsella viatjar a qualsevol punt del país pel risc d’atemptat o segrest i ha titllat d’incident de barbaritat. Alhora, ha assegurat que sembla que es tracta d’un atac indiscriminat.

La fiscalia obre diligències

La Fiscalia de l’Audència Nacional ha obert diligències d’investigació preprocessal per l’atac. En una nota, l’autoritat fiscal ha recordat que té atribuïdes les facultats d’investigar amb caràcter preliminar els fets que puguin ser constitutius de delicte. En aquest sentit remarquen que hi ha indicis que es pugui tractar d’un acte de terrorisme, li correspon la competència d’investigar-ho, esclarir possibles responsabilitats i adoptar mesures precises per restaurar l’ordre.