Cada any es diagnostiquen al voltant de 4.000 casos de càncer de mama, un dels tumors malignes de més impacte a Catalunya. "Yo pasé un cáncer, y no pasa nada que la vida sigue y hay que seguir corriendo. Y aquí estoy. El perro? Siempre. Corre la dels bombers, corre esta... Siempre conmigo" "Vaig perdre la meva germana fa un any. Amistats, amigues, crec que tots lluitem pel mateix que és aquesta malaltia que és el càncer. Y és molt emotiu, molt emotiu estar aquí" "Jo vaig passar un càncer de pit fa uns anys. Molt de suport i molt moral. Veure que no estàs sola, que tens molta gent al voltant que t'ajuda" Davant d'aquests casos: bambes posades i samarretes ben cridaneres. Més de 29.000 persones han participat a la Cursa de la Dona d'enguany. L'Avinguda de la Maria Cristina s'ha tenyit de rosa. Tot, per una causa solidària. Aquest esdeveniment vol donar a conèixer la malaltia i recollir fons per a la investigació. Però també estar al costat d'aquelles dones que la pateixen. "Si veuen tantíssimes dones corrent per elles i per elles vol dir per la seva curació, jo crec que és un missatge d'esperança. És a dir, no només tinc jo càncer sinó que la gent es solidaritza amb mi, i la soledat en el càncer és un mal aliat" Força, coratge i molta energia. "Que són molt valentes i que continuïn lluitant" "Si nosaltres podem córrer aquesta cursa significa que vosaltres també podeu vèncer la batalla contra el càncer" "Ànims, que no perdin l'esperança, que segueixin lluitant" La Cursa de la Dona supera cada any el nombre d'inscripcions. Aquest 2016 es van esgotar a falta d'un mes del tret de sortida.

Més enllà de la competició, molts dels assistents participen per donar suport i conscienciar la població del gran impacte que té aquest tumor maligne entre les dones catalanes. Per això, córrer i fer una bona marca és el menys important. La majoria hi va per passar una bona estona i fan els 7,8 quilòmetres de cursa caminant ràpid o, simplement, passejant. Tot i que la majoria de participants són dones, també hi ha homes i famílies amb nens, gent en cadira de rodes i hi ha qui també s’endú les mascotes.

Al darrere de la iniciativa hi ha l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), que aprofita els fons recaptats per invertir-los en investigació i atenció a les dones afectades. L’any passat van rebre fins a 100.000 euros gràcies a les inscripcions, uns diners que es van destinar a l’atenció psicològica de les malaltes. Amb tota probabilitat, la xifra se superarà aquest any tenint en compte que hi han participat 2.000 persones més. En aquesta edició, a més de Barcelona, set ciutats espanyoles han celebrat, en diferents dates, la Cursa de la Dona. Segons Àngela Sánchez, gerent de l’AECC a Barcelona, un esdeveniment com aquest dóna “un missatge d’esperança i d’unitat”. Assegura que la soledat és el pitjor enemic del càncer.

Afectacions en la mobilitat


La gran afluència de gent a la cursa també s’ha notat al metro. Una hora abans de l’inici, els vagons de la línia 1 eren plens a vessar i amb prou feines hi cabia ningú més. Finalment, la “marea rosa” ha sortit de la plaça d’Espanya a les 10 h del matí i ha avançat per l’avinguda del Paral·lel. Ha continuat per la Gran Via de les Corts Catalanes i ha fet mitja volta pel passeig de Sant Joan. Un cop aquí, el recorregut de tornada ha passat per la ronda de Sant Pere, el carrer de Sepúlveda i el Paral·lel. Tot plegat, ha obligat a tallar el trànsit d’aquestes vies.