La majoria dels barcelonins està disposat a vacunar-se de la covid-19, un 70 %, segons el Baròmetre municipal del segon semestre de l’any, però d’aquests, només un 37,5 % assegura que ho farà. Ara bé, un 12 % té clar que no es vacunarà, i un altre 15 %, no ho veu provable. És a dir, un 27 % de ciutadans creu que no es posarà la vacuna.

Aquestes xifres preocupen el consistori, ja que consideren que són xifres molt baixes. Les dones i els més joves són els més reticents a vacunar-se. Per això, des del govern han anunciat que engegaran una campanya “que arribi a tots els racons de la ciutat per fer créixer el percentatge de persones que es vacunaran”, explica la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa. “Vacunar-se no és un acte individual, és un acte col·lectiu per aconseguir la immunitat de la població i protegir la gent que ens envolta”, ha reblat Tarafa.

Les dones, amb la salut més ressentida per la pandèmia

També en destaca que més de la meitat de les dones que viuen a Barcelona creu que la seva salut ha empitjorat per la situació que es viu amb la pandèmia, un 53 %. En el cas dels homes, en canvi, són un 34 %. Tarafa ha recordat que són les dones les que es fan més càrrec de les cures de les persones i això també afecta en la seva salut i la percepció que en tenen. A més, les franges d’edat que perceben més deteriorament de la salut són els ciutadans de més de 55 anys, seguits dels més joves enquestats, d’entre 18 i 24 anys.

Durant la pandèmia, el que més neguit ha generat a la població barcelonina ha estat la salut de les persones estimades, seguit del patiment per la seva vida i de la situació econòmica.

En contra de restriccions més dràstiques

Pel que fa les restriccions aprovades per contenir la pandèmia, prop del 60 % dels enquestats està en contra de mesures més dràstiques, com un nou confinament. A més, quatre de cada 10 ciutadans creu que el coronavirus és una creació de laboratori, i un 16 % considera que és una conspiració de les elits mundials per retallar llibertats.