El 26 de novembre s’ha declarat com el Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya. És el primer any que es commemora i, amb aquest gest, el govern català fa un reconeixement a les aportacions a la cultura i a la història del país per part del poble gitano, present a Catalunya des de fa més de 600 anys.

604 anys de l’arribada del poble gitano

S’ha escollit aquesta data, ja que el primer document que testimonia l’arribada del poble gitano a territori català data del 26 de novembre del 1415. Alfons V va signar a Perpinyà un salconduit en català a Tomàs de Saba que anava de pelegrinatge cap a Santiago de Compostel·la. Tot i que no hi ha gaire informació sobre la figura de Tomàs de Saba, aquest text representa una de les primeres proves documentals sobre la presència de persones gitanes a Europa occidental. Des de la seva arribada, fa més de 600 anys, el poble gitano ha tingut una història marcada per la persecució, l’esclavitud, el genocidi, el racisme i la desigualtat social.

Commemoració a la Vila de Gràcia

L’Associació de Joves Gitanos de Gràcia sempre ha estat molt activa en el reconeixement de la seva història i, per això, han organitzat dissabte un dinar popular a la plaça del Poble Romaní per celebrar-ho. “Com el dia 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano, el dia 26 de novembre se celebra que el primer gitano va arribar a Catalunya fa 600 anys. És vincular-ho a Catalunya, gitanos catalans nascuts aquí, som catalans, parlem català, vivim a Catalunya, ens sentim catalans i som catalans de descendència gitana, som gitanos catalans”, explica el president de l’entitat gracienca, Ricard Valentí.

Amb la commemoració del Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya es dona compliment a un dels objectius principals del IV Pla Integral del poble gitano que té com a finalitat promoure la cultura gitana i valorar les aportacions d’aquest poble a Catalunya.