Per reforçar la neteja dels carrers de Barcelona, aquest setembre s’han incorporat 25 brigades de barri extra que se sumen als equips que ja treballen de manera habitual. Fins ara ja s’han desplegat a set districtes i a l’octubre ho faran a la resta de la ciutat. A més, ha començat una campanya per detectar els comerços que no compleixen amb els espais i els horaris per desfer-se dels residus.

Els nous equips actuen en aquells punts on la neteja diària no pot arribar, o bé perquè necessita d’equipament especial, o bé perquè manca de temps. Així, les brigades extra es dedicaran a netejar els parterres vegetals, traient la brossa i les fulles que s’hi acumulen. També netejaran sota dels contenidors, i trauran taques de paviments i orins. A més, s’adaptaran a les especificitats de cada barri. Per exemple, a la Barceloneta trauran la sorra del passeig quan s’hi acumuli per un temporal. En ocasions també podran actuar en aquells punts on s’hagin produït alertes ciutadanes per brutícia.

neteja barri
La neteja dels parterres vegetals és un dels punts d’actuació de les brigades de neteja de barri

Per fer aquesta feina les brigades de barri disposen de nous vehicles polivalents, com són els cotxes de caixa oberta per a la retirada d’objectes grans, o bé els vehicles d’hidropressió de neteja amb aigua.

Aquestes brigades es desplegaran de manera progressiva, i per ara ja treballen a Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. A l’octubre ho faran a la resta de la ciutat, als districtes de Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia.

Detecció de comerços infractors

A partir d’aquest dimecres comença una campanya per detectar comerços que no estiguin complint amb el sistema de recollida de residus, amb zones i horaris específics per desfer-se de les deixalles. Durant l’estiu, 44 informadors han visitat els comerços en els barris on ja hi ha desplegada la nova contracta de neteja, després que es detectessin nombroses capses de cartró, entre altres residus, deixats fora dels contenidors domèstics. Deixar un cartró fora del contenidor té una sanció de 300 euros. A partir del gener s’informarà els comerços dels barris on s’ha desplegat ara la nova contracta de neteja.

Les noves brigades poden netejar racons on s’arriba amb més dificultat, com a sota dels contenidors

El servei de neteja d’aquest estiu ha tingut un reforç de 120 equips formats per 235 treballadors que s’han sumat al servei habitual. Això suposa un 55 % més de personal respecte a l’estiu passat.