coronavirus catalunya directe

Aquí hem seguit en directe tots els titulars que ha deixat el coronavirus a Catalunya aquest 23 de maig de 2021 i les dades de la covid a Barcelona amb les novetats en la vacunació. També hem recollit les últimes notícies sobre botellades i desallotjaments nocturns als carrers de Barcelona.

Últimes notícies del coronavirus del 21 de maig

Casos, PCR, hospitalitzacions i UCI

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova superen els 622.924 a Catalunya. Del 10 al 16 de maig es van detectar 4.963 positius amb una prova diagnòstica. Segons l’últim balanç de Salut, hi ha 857 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 315 pacients crítics. La setmana passada es van registrar 41 morts i, des de l’inici de la pandèmia, són 22.122 persones.

BALANÇ D’ESPANYA: 3.636.453 casos confirmats (PCR i TA) i 79.620 morts
BALANÇ DE CATALUNYA: 622.924 casos (PCR i TA) i 22.122 morts

21:00
   

Prop de 160.000 vehicles han tornat a l’àrea de Barcelona aquest diumenge a la tarda

El volum de trànsit d’avui representa un 10,6 % menys que en el mateix període de l’operació retorn de l’any 2019, abans de la pandèmia de covid-19. Entre les 12 i les 20 de la tarda d’aquest diumenge, 159.188 vehicles han tornat a l’àrea metropolitana de Barcelona, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Es tracta del 24 % dels 670.000 desplaçaments previstos cap a la capital catalana de persones que tornen després del cap de setmana llarg de la Segona Pasqua. Aquest dilluns és festiu a Barcelona.

20:03
   

Els vacunats amb Moderna hauran de posar-se una tercera dosi

El laboratori de Moderna ha anunciat que serà necessària una tercera dosi de record als vacunats amb el seu fàrmac. Segons ha dit el conseller delegat de l’empresa, Stéphane Bancel, en una entrevista al mitjà francés ‘Le Journal du Dimanche’, caldà començar a vaccinar-se amb aquesta tercera dosi a finals d’estiu, ja que “dos o tres mesos de retard suposarien nombroses hospitalitzacions i morts”.

19:14
   

Jaume Collboni es vacuna i afirma: “Hem de garantir que cap persona a cap país quedi exclosa de l’accés a la vacuna”

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha vacunat aquest diumenge de la covid-19. Així ho ha anunciat a través de les xarxes socials, en què ha aprofitat per donar les gràcies al personal sanitari que l’han acompanyat en el procés. En un tuit també ha aprofitat per defensar que cal garantir que “que cap persona a cap país quedi exclosa de l’accés a la vacuna”.

18:02
   

Com demanar hora per vacunar-se de la covid?

El ritme de vacunació de la covid-19 avança i es van obrint noves possibilitats i franges d’edat per demanar cita prèvia per a la vacuna de la covid a Salut. De moment, s’administren vaccins a la població de més edat, amb l’obertura progressiva de noves franges amb persones més joves. En aquest enllaç t’expliquem tot el que has de saber sobre la vacunació a Catalunya, com pots demanar cita prèvia per a la vacuna covid al CatSalut i com rebràs tota la informació en les properes setmanes.

vacuna covid web salut cita prèvia

17:07
   

L’Ajuntament destina 100.000 euros a l’emergència sanitària que viu l’Índia per la covid-19

L’Ajuntament de Barcelona subvencionarà amb 100.000 euros un projecte d’Oxfam Intermón que pretén donar resposta a l’emergència sanitària que està vivint l’Índia a causa de la covid-19. Segons un comunicat del consistori, l’ONG desenvoluparà, juntament amb Oxfam Índia, un programa que treballarà per “garantir la supervivència immediata i millorar la resiliència de les persones més vulnerables i desfavorides”. La subvenció permetrà distribuir equipaments i subministraments mèdics essencials a les instal·lacions sanitàries dels estats de Bihar i Chhattisgarh. Entre altres coses, Oxfam Intermón proveirà de màquines respiradores, mesuradors de flux d’oxigen o llits articulats.

15:00
   

Els casaments es reprenen: ja no queden dates disponibles abans de final d’any

D’entre els restaurants, uns dels que més han patit l’efecte de les restriccions són els especialitzats en casaments i grans esdeveniments. Moltes parelles han anat ajornant els seus enllaços, però des del sector constaten que ja estan revifant. Una dada que ho demostra, és que ja no queden dates disponibles per casar-se a qualsevol de les seus de districte de abans de final d’any. Algunes parelles que s’havien de casar el 2020 i que, finalment, ho faran aquest estiu compten que potser no es podrà celebrar, tot i això han fet tots els canvis possibles perquè la data sigui la definitiva.

14:06
   

L’ambient del Born de dia: terrasses força sol·licitades

Les terrasses dels bars i dels restaurants del Born estan força sol·licitades, majoritàriament per persones que han vingut a passar el cap de setmana llarg a la ciutat. Els restauradors comencen a notar la flexibilització de les mesures amb un increment de les reserves i de l’activitat. A més, consideren que com més tard puguin tenir obert, més poden controlar els aforaments i evitar que es produeixin les aglomeracions a la via pública. Unes aglomeracions que critiquen els veïns de la zona: “Sempre hi ha hagut ambient nocturn, però això ja és massa”, “hi ha gent molt desesperada per sortir a ballar, som molt individualistes i no tenim respecte pels altres”.

13:01
   

Les empreses s’han acostumat al teletreball

Després d’un any des que es va imposar el teletreball davant de la presencialitat —a causa del confinament domiciliari per la covid-19— moltes empreses encara segueixen apostant per aquesta modalitat. Tot i la flexibilització de les mesures i els bons indicadors de la pandèmia, continuen optant per una tornada gradual i voluntària a la presencialitat, amb una aposta ferma pel teletreball.

12:15
   

La importància de la fotoprotecció, malgrat dur mascareta

Aquest diumenge és el dia Dia Mundial contra el Melanoma, el càncer de pell més agressiu, i els experts recorden la importància de l’autoexploració per detectar possibles irregularitats a la nostra pell. La cap de Dermatologia de l’Hospital Clínic, Susana Puig, explica a betevé les claus per detectar-lo i prevenir-lo. Apunta que una bona fotoprotecció és fonamental i que la roba, tot i tenir un cert índex de fotoprotecció, no sempre ens protegeix de les radiacions solars. “No ens podem sentir completament segurs per portar la mascareta”. Alhora afegeix que la mascareta ha comportat molts problemes de salut de la pell, com l’agreujament de l’acne o de la rosàcia.

mascareta coronavirus

11:05
   

Repunt d’ingressos per covid-19 als hospitals

El nombre d’ingressats per covid-19 als hospitals catalans trenca la tendència a la baixa i mostra un repunt, ara com ara són 857, 19 més que en l’últim balanç del Departament de Salut. Els crítics ingressats a l’UCI sí que continuen reduint-se i ara són 315, 15 menys que fa 24 hores. Pel que fa a la velocitat de propagació, l’Rt, puja tres centèsimes, fins a 0,81, mentre que el risc de rebrot baixa dos punts, fins a 111.

10:10
   

Més de 3.000 persones desallotjades en el tercer dissabte consecutiu de botellades

Barcelona ha viscut una nova nit d’aglomeracions i botellades des de la fi del toc de queda. L’operatiu conjunt de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat 3.495 persones que estaven participant en botellades en diversos punts de la ciutat. Els Mossos d’Esquadra han detingut una persona per resistència a l’autoritat, i han denunciat 25 persones per incomplir les mesures covid, 38 per consumir alcohol en la via pública i vuit per incompliment de la llei de seguretat ciutadana.

20:53
   

La Fira Literal torna després d’un any de pandèmia

Aquest cap de setmana la Fabra i Coats acull la setena edició de la Fira Literal. L’any passat es va haver de posposar per la pandèmia i, ara, recupera les dates habituals i es reivindica com un espai de trobada entre persones, llibres i idees radicals. Les diferències amb altres edicions són les parades separades per editorials, el gel hidroalcohòlic i el control d’accessos a presentacions i conferències.

20:15
   

Eurovisión 2021: públic sense mascareta ni distàncies 

Eurovisión 2021 torna aquest vespre —a les 21 h— en una edició marcada pel coronavirus, després que se suspengués l’any passat per la pandèmia. Enguany el festival servirà també com a prova pilot per demostrar que és possible celebrar grans esdeveniments en pandèmia, igual que es va fer a Barcelona amb el concert de Love of Lesbian. Aquest vespre el públic d’Eurovisión no portarà mascareta ni haurà de mantenir distàncies de seguretat. Per fer-ho s’ha hagut de reduir l’aforament a un 20 %, unes 3.500 persones que s’han hagut de fer tests d’antígens.

18:55
   

Els fabricants espanyols de mascaretes es disparen

La pandèmia ha provocat la proliferació d’empreses dedicades a la producció de productes de protecció sanitària a Espanya. En poc més d’un any, s’ha passat de tenir molt poca capacitat de producció de mascaretes —i haver d’importar-ne— a tenir una Associació Espanyola de Fabricants de Mascaretes, Bates i EPI (OESP). L’associació està formada per gairebé una quinzena d’empreses, que van facturar més de 60 milions d’euros l’any passat i que volen defensar els seus interessos.

17:54
   

El festival Ítaca 2021 presenta un sistema innovador per demanar consumicions des de taula

L‘Ítaca 2021 ja està en marxa, amb les entrades exhaurides. El festival baix-empordanès ha arrencat amb el concert del duet Marcel i Júlia a la plaça de Can Mario de Palafrugell. Un espectacle que s’ha fet amb “illes bombolla”, on els espectadors tenien reservada una taula i les cadires corresponents per a cada grup de convivència. La novetat, però, és que els assistents sí que poden gaudir del concert mentre sopen o prenen alguna consumició. Un sistema innovador de comanda a través del mòbil permet al públic demanar el que els vingui de gust i un cambrer del festival els ho serveix.

Festival Ítaca 2021 Palafrugell

16:59
   

Prop de 460.000 vehicles surten de l’àrea metropolitana per la Segona Pasqua

Un total de 459.644 vehicles han sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona fins a les 15 hores d’aquest dissabte en la finalització de l’operació sortida per la festivitat de la Segona Pasqua, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Es tracta d’un 86% dels 535.000 vehicles previstos inicialment per Trànsit i una xifra un 10% inferior a una operació sortida equivalent d’abans de la pandèmia. En comparació a dissabte passat, 15 de maig, s’ha registrat un 1,9% més de mobilitat entre les 00.00 i les 15.00 hores.

15:00
   

Torna el Memorial Internacional de la Sida, després d’un any d’aturada per la pandèmia

El Memorial Permanent de la Sida s’ha celebrat, després d’un any d’aturada, al Jardí d’Aclimatació de Barcelona. Fins ara no s’havia anul·lat cap de les 28 edicions del record anual que es fa a les persones que han mort a causa de la sida. I, de fet, aquesta aturada ha estat, paradoxalment, per una altra pandèmia. La de la covid-19, però, no s’hi assembla gaire. La de la sida, ara fa 40 anys, va ser una epidèmia oculta i estigmatitzada.

14:01
   

L’Ajuntament de Barcelona vol evitar la “massificació turística” a la Rambla

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, té clar que “les rambles” no han de tornar a ser les d’abans de la pandèmia i constata que l’estratègia per no tornar a la “massificació turística” té a veure amb promoure que els barcelonins facin ús de la Rambla. 

Per la seva part, el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, critica que tot i l’oportunitat excepcional de tenir el passeig pràcticament buit durant un any i mig “no s’ha fet gairebé res”. Villar lamenta que no hi hagi calendari ni pressupost per transformar físicament l’espai i reorientar l’oferta comercial.

12:58
   

El nombre d’hospitalitzats per covid-19 segueix a la baixa

El nombre d’ingressats per covid-19 als hospitals catalans segueix baixant i se situa en 838, per tant, 53 menys que en l’últim balanç del Departament de Salut. També ho fan els crítics ingressats a l’UCI, ara en són 330, és a dir, 14 menys que fa 24 hores. Pel que fa a la velocitat de propagació, l’Rt, puja fins a 0,78, mentre que el risc de brot baixa quatre punts, fins a 113. 

S’han declarat 755 casos nous confirmats per PCR o TA, amb un total de 622.320. S’ha informat de 16 morts, amb un total de 22.120 defuncions en tota la pandèmia.

12:00
   

Baixen a 583 els grups escolars confinats

Els grups escolars confinats per covid-19 són 583, vuit menys que en el darrer balanç, segons dades del Departament d’Educació. Representen el 0,81 % del total. A més, hi ha 14.176 persones confinades, 404 menys que en el darrer balanç. Només hi ha dos centres tancats completament, a la Selva i a les Garrigues.

10:57
   

El Comitè de Bioètica avala que els menors de 60 anys repeteixin amb AstraZeneca

El Comitè de Bioètica d’Espanya (CBE) ha avalat que les persones menors de 60 anys que han estat vacunades amb la primera dosi d’AstraZeneca i no vulguin administrar-se la segona de Pfizer puguin fer-ho sempre que signin un consentiment. L’organisme considera “èticament i legalment recomanable” que es pugui firmar un “protocol de consentiment informat específic” a l’hora de prendre la decisió.

vacuna astrazeneca

10:05
   

Gairebé 4.000 desallotjats en una altra nit de botellades 

Durant el tercer cap de setmana sense toc de queda, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han desallotjat 3.959 persones de punts diferents de la ciutat, en total 38. Una vegada més, les zones amb més aglomeracions han estat el passeig del Born i les platges. En aquesta ocasió, però, ha augmentat la presència policial i els Mossos d’Esquadra han desplegat més agents antiavalots.