L’arribada del fred intens obliga moltes entitats socials a oferir un sostre per dormir a persones sense llar, una realitat que coneixen molt bé a Arrels Fundació, que treballa tot l’any per intentar cobrir les necessitats bàsiques de les persones que dormen al ras. Segons ha explicat al betevé directe Laia Vila, responsable de la Llar Barnés, dins del projecte d’Arrels, a Barcelona han comptabilitzat “més de 1.300 persones que pernocten al carrer i cada any van augmentant”.
El 2024 Arrels Fundació va oferir 82.918 pernoctacions i va garantir allotjament estable a 262 persones. Entre elles hi ha Inma Fuentes, que va viure 21 anys al carrer després que els seus pares es quedessin sense feina i no poguessin pagar el lloguer del pis. Només tenia 15 anys i una situació que havia de ser temporal es va prolongar durant més de dues dècades.
“Els primers dies preferia dormir a terra”
Ara viu en un pis d’acollida d’Arrels, on sobretot valora la tranquil·litat de tancar la porta i saber que ningú li robarà ni l’agredirà. Tot i això, després de tant de temps al carrer, l’adaptació no va ser fàcil i els primers dies preferia dormir a terra, ja que estar dins el llit se li feia estrany.
Un cas similar és el de José Luis Miralles, que fa un any que viu en un pis després de 18 anys al carrer i que al principi havia d’obrir les finestres perquè li semblava estrany no sentir el soroll de l’exterior.

Canvis en l’ajut als sensellar
Segons dades del cinquè informe Viure al carrer a Barcelona, un 26 % dels sensesostre no poden cobrir les seves necessitats bàsiques, un 59 % tenen dificultats per descansar i un 50 %, per menjar calent. A més un 13 % són nascuts a Barcelona i un 43 % no tenen ningú de confiança amb qui comptar.
Per Laia Vila, cal un canvi en la forma d’assistir els sensellar, amb recursos més flexibles i permissius i sense uns horaris tan estrictes. “No els estem educant, els estem acollint”, diu Vila. Per això creu que Barcelona hauria de ser referent en la creació de recursos, de petit format, amb horaris diversos i repartits per tota la ciutat. També aposta per les estades de llarga durada, amb una certa estabilitat, que permetin a les persones fer un projecte de vida a llarg termini.
Arrels Fundació ofereix diversos recursos com pisos compartits, pisos individuals i la residència Llar Barnés, amb capacitat per a 40 persones i que atén els sensesostre més vulnerables, és a dir, els que tenen una llarga trajectòria al carrer, amb salut delicada i incapaços de demanar ajuda.