(ACN) Un total de 105 persones van morir en 96 accidents de trànsit a les carreteres catalanes durant el 2020, un 39,67 % menys que l’any anterior. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha destacat aquest divendres que cal tenir en compte que aquesta reducció està relacionada amb la reducció de la mobilitat com a conseqüència dels confinaments i les restriccions per la pandèmia del coronavirus.

En relació amb els col·lectius vulnerables, han mort 21 motoristes, vuit ciclistes i 11 vianants, que representen el 38 % del total de víctimes. En el mateix període del 2019 van ser 49 motoristes, nou ciclistes i 12 vianants. En comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a les carreteres interurbanes de Catalunya s’han reduït un 57,3 %, ja que fa una dècada havien perdut la vida 246 persones en el mateix període.

Accidents mortals de trànsit a Barcelona: on, com i quan es produeixen

Repunt de víctimes en furgonetes i amb un únic vehicle implicat

D’altra banda, destaca el repunt de víctimes mortals en furgonetes, amb 12 morts el 2020, per les nou del 2019. Davant d’això, Trànsit ha insistit en la importància del manteniment dels vehicles i ha demanat també als professionals del transport respectar els límits de velocitat i evitar distraccions al volant, així com descansar cada dues hores quan es fan trajectes de llarg recorregut.

El SCT ha destacat també l’augment dels accidents mortals amb un únic vehicle implicat, tot i que al desembre aquesta tendència es va estabilitzar. En total, el 38 % del total d’accidents del 2020 van ser sinistres amb un sol vehicle mentre que l’any anterior suposaven el 33 % de la sinistralitat mortal i el 2010 el 28 %. Trànsit ha fet una crida a erradicar les distraccions i l’ús del mòbil al volant i també a respectar els límits de velocitat, atès que els sinistres en solitari solen estar relacionats amb distraccions mentre es condueix o amb la velocitat excessiva.