A finals del 2016 l'Àrea Metropolitana de Barcelona va anunciar una reducció del preu de la tarifa mitjana de l'aigua. Va baixar un 2,4 %. Una reducció que es mantindrà el 2017. Pel que fa a la llum, el Govern espanyol congela el peatge que fa pagar a les elèctriques. Aquesta part de la factura, doncs, quedarà igual. Però la part que depèn del mercat s'apujarà. El mateix passa amb el gas natural, tot i que l'executiu espanyol congela el preu del peatge, pot pujar al voltant d'un 3,5 %. El cost de la bombona de butà també s'apujarà. Veient la tendència es calcula que ho farà un 4 %. En el transport públic es mantenen els preus tant del metro com del bus. Per tant, el bitllet senzill es manté en els 2,15 euros i la T-10 en els 9,95 euros. A més, la T-12, que permet viatjar gratis als joves, s'amplia perquè pugui ser utilitzada fins als 16 anys. Rodalies Renfe també congela tarifes. I el preu dels taxis també es mantindrà.

Un cop més, amb l’arribada del nou any s’actualitzen les tarifes dels subministraments de la llar. La de l’aigua es manté congelada, mentre que l’electricitat i el gas estrenaran el mes amb pujades. Pel que fa al transport públic, s’han congelat els preus dels bitllets per segon any seguit i, a més, s’amplia la gratuïtat del transport públic per als menors. Fins ara es garantia l’accés gratuït fins als 12 anys, però a partir d’aquest diumenge també se’n podran beneficiar els joves fins als 16 anys.

Per segon any consecutiu es congelen les tarifes del metro i el bus . El bitllet senzill es manté en els 2,15 € i la T-10, en els 9,95€. A més, la T-12 que permet viatjar gratis als joves  es podrà utilitzar fins als 16 anys. El servei de Rodalies Renfe també congela les tarifes per al 2017. I els taxis no incrementen tampoc preus.

Pel que fa als subministraments de la llar, l’executiu espanyol ha decidit congelar el preu del peatge que cobra a les elèctriques i al gas. Però la part de la factura que depèn del mercat segurament s’apujarà. En el cas del gas, es calcula que ho farà un 3,5 %. Per la seva banda, el preu de la bombona de butà es mantindrà en els 12,28 € que va marcar al novembre, tot i que es calcula que el preu s’incrementi quan se’n revisi la tarifa el tercer dimarts de gener.

Pel que fa a l’aigua, a finals del 2016 l’Àrea Metropolitana de Barcelona va aprovar la reducció del 2,4 % del preu de la tarifa mitjana i aquesta mesura que es manté el 2017.

Els vehicles privats notaran l’augment del preu de la gasolina i del gasoil. Tenint en compte la tendència a l’alça, el 2017 el preu del barril de brent podria arribar als 60 dòlars, després d’acabar el 2016 al voltant dels 56 dòlars.

Salari mínim interprofessional i pensions

El 2017 també s’estrena amb un increment del sou mínim interprofessional (SMI), que s’incrementa un 8 %, fins als 707,60 €, el major increment dels últims 30 anys.

Molt per sota d’aquesta d’aquesta pujada queda l’actualització de les pensions, que només es revaloraran un 0,25 %, el mínim establert per la llei. En canvi, la inflació s’ha apujat un 1,5 %, de manera que els pensionistes començaran l’any amb una pèrdua de poder adquisitiu de l’1,25 %.