GERARD ARDANUY, regidor d'Educació "El que demanem és que siguin els treballadors públics els que prestin algun servei més del que es feia fins al moment, i que fins al moment prestaven empreses privades dins de les escoles bressol municipals. Per tant, un pas més per l'atenció pública." JOAN MEDINA, delegat CCOO a l'Institut Municipal d'Educació "Es carreguen el model de qualitat de les escoles bressol de Barcelona, que és un model que fa més de 30 anys que funciona i que té un índex de qualitat i de reconeixement social molt important i també pedagògic."

Un nou model amb gestió privada

La Junta de Personal de l’Ajuntament no ha rebut amb satisfacció les intencions de transferir la gestió de les tres escoles bressol que s’ha d’inaugurar aquest setembre a empreses privades. El regidor d’Educació, Gerard Ardanuy, ha insistit en el fet que si s’apliqués aquest nou model, els centres continuaran sent de titularitat pública, i la principal diferència és que els treballadors no seran públics. És el que, ha dit, s’anomena gestió indirecta, i ja s’aplica en d’altres àmbits municipals, com ara les escoles de música que depenen de l’Ajuntament. Per tant, l’empresa o entitat privada que gestioni les escoles bressol “ho farà sota els criteris tècnics de l’Ajuntament i amb els paràmetres de gestió pública”, ha afegit Ardanuy.

Més places sense més educadors

Una altra novetat és la creació de 900 noves places d’infants, de manera que cada centre passarà de tenir set places per a nens de zero a un any, a tenir-ne vuit. Pel que fa les places d’entre un i dos anys passaran de ser-ne 10 a ser-ne 13, i finalment, les de dos a tres anys ja no en seran 18, sinó 20. L’objectiu és satisfer el 68% de les famílies que volen accedir als centres municipals. Fa dos anys, el percentatge de famílies que accedien a les escoles bressol de l’Ajuntament era del 48%. Ara bé, aquest augment de places es farà amb el mateix nombre de treballadores. Per això, la regidoria d’Educació preveu canviar la gestió de les hores del personal dels centres, per tal de poder atendre l’augment d’infants. Ardanuy ha afegit que no tots els nous centres ampliaran el nombre de places, només els que reuneixen les condicions tècniques, i ha puntualitzat que la llei permet més habilitar més places que les que hi havia fins ara.

La incertesa del personal interí

Tot i que aquest matí els sindicats apuntaven que es volia acomiadar un 40% dels treballadors interins, el regidor ha assegurat que la prioritat és mantenir tots els llocs de treball i la qualitat dels centres, i per això no es planteja cap acomiadament. Sí que hi haurà retallades però, pel que fa els serveis que oferien empreses privades. Això vol dir que en algun cas hi haurà una reducció d’hores d’aquestes empreses que treballen a les escoles bressol, com ara el servei de neteja. Ara per ara, al voltant del 50% dels empleats de les escoles bressol municipals són funcionaris, i l l’altra meitat són interins.