“Benvinguts al Saló de Cent i a la ciutat”. Amb aquestes paraules, la comissionada d’Immigració del consistori, Lola López, va saludar els 150 nois que els darrers mesos han participat en aquest programa d’acollida.

Tots ells han arribat a la ciutat a finals del curs escolar o ja a l’estiu, fet que els ha impedit assistir a les aules d’acollida. Per facilitar-ne la integració, el programa A l’estiu, Barcelona t’acull els ha ofert des de classes de català, activitats de lleure o visites a la ciutat que els ajudin en el procés emocional d’instal·lar-se en un lloc nou, refer els vincles familiars o aprendre un idioma nou.

La iniciativa, que ja suma vuit edicions, forma part del programa Noves famílies, que el consistori posa a disposició dels ciutadans estrangers que demanen el reagrupament familiar.

Descens de sol·licituds

Segons l’informe estadístic La població estrangera a Barcelona, les sol·licituds de reagrupament familiar han anat a la baixa els darrers anys. L’any 2013 es van reagrupar 3.121 persones, el 2014 en van ser 2.764 i el 2015 la xifra va ser de 1.992 persones.

Les dades coincideixen amb un descens de la població estrangera a la ciutat durant els anys de la crisi econòmica. Una tendència, però, que ha començat a capgirar-se, segons indica l’increment d’un 10 % d’usuaris atesos pel Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) durant el 2015.