Escolta aquesta notícia

(ACN) La Fundació Puigvert ha avisat sobre l’increment de les infeccions de transmissió sexual (ITS) a Catalunya i ha revelat que gairebé el 20 % dels candidats del seu programa de donants del Banc de Semen tenien patologies d’aquesta mena l’any 2023. Ha remarcat que les malalties més comunes són la gonocòccia i la infecció per clamídia, i ha afirmat que el creixement respon a la millora dels sistemes de detecció i control i a la proliferació de conductes de risc sense protecció. En aquest sentit, ha vinculat l’increment amb l’avançament de l’edat en les relacions sexuals, les parelles obertes i les aplicacions de cites. Entre el 2020 i el 2024 la fundació va fer 350 diagnòstics anuals.

La Fundació Puigvert ha analitzat un grup de 90 candidats aptes a donants de semen. D’aquests, el 18,8 % (17 candidats) patien una ITS (clamídia, hepatitis B, herpes simple o altres ITS3). A més, ha assenyalat que només l’1 % en tenia símptomes. Precisament, Álvaro Vives, cap de la Unitat d’ITS de la fundació, ha explicat: “La manca de simptomatologia clínica en les ITS durant els estadis inicials constitueix un dels principals factors de risc a tenir en compte”. També ha remarcat que aquesta és una de les causes principals de la propagació i el contagi a altres persones.

Conductes de risc sense protecció

Segons els especialistes, les dades actuals de les ITS reflecteixen els canvis en els darrers anys en l’àmbit social i relacional. Han apuntat que un estudi de l’any 2021 per part de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) ja avisava sobre l’avançament de l’edat d’inici de la primera relació sexual amb penetració als 13,8 anys, i assenyalava que només un 62 % dels joves feien servir mètodes profilàctics o anticonceptius.

A això s’hi suma el fenomen de les relacions seriades (canvis de parella sense temps entre una i altra) i l’augment significatiu de les relacions sexuals amb més d’una persona alhora (parelles obertes), que fan que, si hi ha una ITS, “es propagui més fàcilment i de manera exponencial”. També l’ús de les xarxes socials i les aplicacions de cites han contribuït de manera significativa a aquest canvi. A més, alerten del fenomen conegut com a fatiga del preservatiu, una disminució generalitzada de l’ús del preservatiu.

Per acabar, recorden que la prevalença del virus del papil·loma humà (VPH) és alta en nois majors de 15 anys i ha recordat que els homes sexualment actius, independentment de l’edat que tinguin, tenen, amb freqüència, infeccions genitals per aquesta afecció.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a