La Guàrdia Urbana ha interposat 190 denúncies per consumir alcohol a la platja en només una setmana. Segons l’intendent major de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, el consum es fa en grup “a vegades, de 50 o 100 persones“. Velázquez ha remarcat que el “botellón” ja estava prohibit i sancionat a la ciutat, però que “ara té aquest component de risc sanitari sobre el qual també hem de parar moltíssima atenció”.  En la mateixa línia, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha fet una crida a “conservar les distàncies i ser molt curosos pel que fa a l’ocupació de la via pública per fer activitats com el botellot”.

Aforament i mascaretes

En un estiu atípic marcat per la pandèmia del coronavirus, la Guàrdia Urbana també és la responsable de garantir el compliment d’algunes mesures sanitàries imposades per frenar els brots de la covid-19. En concret, la policia barcelonina controla l’accés i l’aforament a les platges, molt més limitat que en anys anteriors.

Velázquez ha remarcat que si l’any passat s’hi podien aplegar entre 50.000 i 52.000 persones, aquest estiu n’hi poden haver, com a màxim, 32.000. Quan la sorra s’omple, s’hi tanca l’accés i es controla que no hi hagi aglomeracions a les zones del voltant.

Pel que fa a la mascareta, d’ús obligatori si no s’està prenent el sol, banyant-se o consumint a les guinguetes, s’han interposat 12 denúncies per no portar-la posada a la zona litoral.

Més de 3.800 denúncies per venda ambulant

El grup de platges de la policia barcelonina està en funcionament des de finals de juny, coincidint amb la desescalada del confinament. Des d’aleshores, s’han interposat 3.843 denúncies per venda ambulant no autoritzada i s’han decomissat 30.506 productes, la gran majoria llaunes (28.645) i productes tèxtils (644).

La xifra és molt diferent de la de l’any passat, gairebé la meitat tal com ja va avançar betevé: el juliol del 2019 es van intervenir 60.000 begudes. També a peu de sorra, s’han posat 44 denúncies a persones que feien massatges, un servei no autoritzat que ha disminuït molt en comparació amb l’any passat, segons la Guàrdia Urbana.

Furts i robatoris

Els agents de la policia barcelonina també han detingut 14 persones i n’investiguen 46 més per delictes penals, sobretot furts, robatoris amb violència i robatoris amb força a vehicles. Tot i això, l’intendent major de la Guàrdia Urbana ha remarcat que la baixada de delictes, que ha xifrat en el 42 % al conjunt de la ciutat, també s’ha notat molt al litoral.

Els vehicles de mobilitat personal, amb una regulació específica a la ciutat, són un altre dels cavalls de batalla de la Guàrdia Urbana, també al litoral barceloní. Per fer-ne un ús inadequat, s’han interposat 499 denúncies en cinc setmanes.

Actuacions des de l’aigua

Els 90 agents del grup de platges patrullen a peu, en cotxe, en moto, en quad i en bicicleta, però també amb dues embarcacions semirígides que permeten controlar, a més de les platges, els espigons. Des d’aquestes embarcacions s’han rescatat 19 persones aquesta temporada. Dels espigons, se n’han fet marxar 2.460 persones i s’han interposat 45 denúncies per banyar-se en llocs on no està permès.

Noves instal·lacions

Tot plegat es fa des de diversos equipaments que la Guàrdia Urbana té a la zona litoral: la comissaria conjunta amb els Mossos d’Esquadra i dos mòduls a les platges que enguany s’han renovat. El de la Barceloneta s’ha reformat, mentre que al Bogatell entren en funcionament unes noves instal·lacions.

Amb el nou espai, la policia barcelonina deixarà de compartir dependències amb el Cicle de l’Aigua i en tindrà unes de pròpies. Es tracta d’un mòdul de 60 metres quadrats.