El conseller de Salut, Toni Comín, ha informat a la Comissió del Parlament que 17 menors segueixen hospitalitzats per afectacions neurològiques per enterovirus. De diumenge a aquest dijous s’han donat 12 altes hospitalàries, tot i que que encara es mantenen quatre menors a l’UCI. Comín també ha destacat que no se n’han detectat nous casos des de fa una setmana.

Toni Comín, responsable del Departament de Salut, ha informat a la Comissió de Salut del Parlament, on ha comparegut aquest dijous, sobre l’estat actual dels casos d’enterovirus i l’actuació del seu departament en aquest brot. Ha especificat que dels 17 nens ingressats -divendres eren 29- 13 estan en planta i els altres quatre, a l’UCI pediàtrica.

Els casos d’afectats es mantenen en 60, de manera que el conseller ha considerat que la situació “està estabilitzada“, encara que ha aclarit que “això no significa que el brot hagi finalitzat“. De fet, ha destacat que “l’assistència dels hospitals ha permès que l’evolució dels nens sigui favorable”.

En la compareixença, Comín també ha dit que la conselleria de Salut va endarrerir durant una setmana l’enviament del protocol d’actuació per enterovirus als pediatres dels centres d’atenció primària (CAP) de manera “deliberada”. Afirma que es va fer com a estratègia per no generar alarma. Per contra, assegura que quan es va conèixer l’alerta del brot amb afectació neurològica en menors de sis anys, se’n va informar els hospitals catalans el mateix dia. El conseller afirma que “vam saber identificar la situació de risc des del primer moment”.

El 6 de maig va ser quan es va donar l’alerta assistencial i es va enviar el protocol de l’Hospital Vall  d’Hebron de Barcelona a tota la xarxa hospitalària, però l’enviament als CAP no es va produir fins al 13 de maig. Comín ha assegurat que la diferència temporal de l’enviament va ser deliberada perquè entenia que era molt important poder donar respostes i no generar alarma: “La medicina no respon de manera improvisada, l’anàlisi científica necessita temps”, ha justificat.