Al desembre, Can Masdéu compleix 15 anys d’ocupació. Aleshores creien que la iniciativa seria de curta durada, però els habitants de la casa han consolidat els projectes agroecològics i socials. Gairebé la meitat de la comunitat hi és des dels inicis. JOHNY GARCIA, col·lectiu Can Masdéu “Som gairebé 23 adults i sis petits que han nascut aquí. Si mirem enrere veiem que ara ens apropem tots cap als quaranta, que aquí s’ha consolidat el projecte, ara mateix tenim un projecte d’horts comunitaris, que va començar el 2002, va ser el primer, molt consolidat, tenim el projecte del centre social, que obrim els diumenges, que en diem PIC, punt d’interacció amb Collserola, també està el tema de l’educació agroecològica, que vénen escoles, esplais i altres col·lectius.” Un exemple és aquesta escola que descobreix un dels darrers projectes de Can Masdéu, l’apicultura. Als horts, s’hi apleguen unes 50 persones, el màxim que han calculat que pot assumir la terra. HORACIO MARTOS, usuari dels horts comunitaris “Pues esto és un relajamiento total. Siempre nos juntamos los compañeros, los que tenemos el huerto alrededor, nos pegamos nuestros almuerzos, nuestras comidas, aparte de trabajar la tierra y poner las plantas.” Tot plegat succeeix mentre la situació legal de Can Masdéu es troba en un punt mort. La propietat va guanyar el judici, però ara per ara no ha fet cap pas per recuperar la casa.

L’any 2001 l’antiga masia de Can Masdéu va ser ocupada per un grup de joves activistes amb l’objectiu de poder posar en pràctica projectes de canvi social i ambiental. Quatre mesos més tard el projecte va haver de fer front a un intent de desnonament, que va ser aturat per la mobilització d’ocupes i entitats. 15 anys més tard Can Masdéu està consolidat amb diversos projectes, com els horts comunitaris, en què participa el veïnat. Hi ha un projecte d’educació agroecològica destinat a escoles i entitats d’educació en el lleure, o el Punt d’Interacció amb Collserola (PIC), una mena de centre social en què s’organitzen actes i tallers els diumenges, acompanyats de visites a la casa i els horts.

També tenen un projecte nou: l’apicultura. Des de fa un temps, dos ruscs d’abelles permeten produir mel i ensenyar als escolars i visitants com funciona un eixam. I, de fet, s’ha convertit en un referent per a tothom qui passeja per aquella banda de Collserola. En aquests gairebé 15 anys hi ha hagut gent que ha marxat però la meitat dels habitants de la casa són encara els originals dels primers temps de l’ocupació, i, de fet a la casa s’han creat famílies i hi ha nascut sis infants.