El vermell és el color d’aquest dimecres. Se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang per agrair l’altruisme dels qui ajuden a mantenir l’estat de les reserves. El Banc de Sang els reconeix la tasca amb una campanya adreçada a tots ells.

La idea de la campanya és “posar vermelles les persones que donen sang”. Per això, tothom que aquest dimecres faci una donació es trobarà al punt d’extracció bafarades amb adjectius bonics, globus, garlandes i cartells dirigits a ells per agrair-los un gest que pot salvar vides. D’aquesta manera, el Banc de Sang agraeix el paper fonamental dels donants. L’any passat a Catalunya, es van superar les 250.000 i, de fet, es calcula que se’n necessiten unes 1.000 diàries per fer front a les necessitats dels pacients ingressats en clíniques i hospitals.

El Banc de Sang té 12 grans punts d’extracció situats de manera fixa als principals hospitals de Catalunya, entre els quals, Sant Pau, Vall d’Hebron i Clínic a Barcelona, i a l’Hospitalet de Llobregat, l’Hospital de Bellvitge. A més, cal sumar-hi els punts mòbils del Banc de Sang. A cada donant se li extreu 480 ml de sang dels quals se’n separen tres components: globus vermells (caduquen als 42 dies), plasma (es congela i pot tenir una validesa d’un any) i les plaquetes (tenen una vida útil de cinc dies). Per això, perquè les donacions de sang caduquen, és important mantenir un bon nivell de l’estat de les reserves.

Desmentits els falsos rumors

A Catalunya -amb dades de dimarts- hi ha unes reserves globals per a vuit dies, nivell que es considera de normal. Dels tipus que n’hi ha menys però són A- (dos dies, qualificat de nivell de molt baix) i 0- (quatre dies i considerat com a reserva baixa). És habitual però que d’aquests grups hi hagi menys reserves, tenint en compte que hi ha menys població amb aquests tipus. Tot i això, el Banc de Sang ha desmentit els rumors que corren per les xarxes des de divendres sobre l’estat de reserves de 0- a l’Hospital de Sant Pau, segons els quals no tindrien ni una bossa de sang. El Banc ja ho ha negat rotundament.

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fmEnric Contreras, director assistencial del Banc de Sang, recorda que les reserves de sang se centralitzen al banc, des d’on es distribueixen als hospitals. Per tant és impossible que un hospital concret es quedi sense reserves d’un tipus. També insisteix que es necessiten donacions cada dia: “Ens interessa que abans de marxar de vacances la gent faci la donació, per no quedar-nos sense reserves durant l’estiu”

Escolta l’entrevista completa aquí: