13 persones van ser ateses per inhalació de fum aquest dilluns, al voltant de les 20.30 h, en un incendi al carrer de la Vall d’Aro, 3, al barri de la Trinitat Nova, a Nou Barris. Segons els veïns, el foc es va originar al pis d’una una dona que vivia sola, quan se li va incendiar una aspiradora. Els Bombers de Barcelona han informat que de les 13 persones, set, sobretot menors, van ser rescatades amb un mecanisme anomenat caputxes d’evacuació, que és un equip que proporciona aire constant, cosa que fa possible que la persona respiri de manera continuada.

Què són les caputxes d’evacuació?

Aquests equips d’evacuació formen part del material de rescat del que disposen els Bombers, i a Barcelona els fan servir de manera habitual. Cada bomber té un equip respiratori, amb màscara i ampolla d’aire, per poder treballar entre el fum. Aquest equip té una bifurcació que permet connectar la caputxa que es posa la persona que ha de ser rescatada amb l’ampolla d’aire del bomber, de manera que comparteixen l’aire. “Això fa que la durada d’aquests equips sigui limitada i l’operació del trasllat no es pot dilatar en el temps”, ha explicat a betevé Antonio Cabezas, cap d’Unitat dels Bombers Barcelona.

La caputxa és fàcil de posar i treure, pensada per a situacions complicades en què cal actuar ràpid. “Es fa servir en casos amb atmòsfera de fum, dins d’un pis amb un incendi o de manera transitòria per a veïns que s’han de traslladar per l’escala d’un edifici on hi ha fum. Fins i tot, si la quantitat de fum no és molt gran, es pot posar la caputxa a les persones més vulnerables i la resta et poden seguir sense l’equip d’evacuació”, afegeix el cap d’Unitat dels Bombers.

L’últim incendi en un habitatge a Barcelona va ser mortal i es va produir aquest dilluns mateix, 3 de maig, al barri de la Marina de Port, a Sants-Montjuïc. Una dona de 89 anys va morir en el foc en un pis al passeig de la Zona Franca. L’incendi mortal anterior va ser el 31 de març, a la Dreta de l’Eixample, i també va morir una dona d’edat avançada. En aquest cas, el foc es va declarar en un pis del carrer de Pau Claris.