Fins a 125 noies de diferents indrets de Catalunya han participat aquest dissabte en la segona edició de l’Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina a la UPC. Es tracta d’una convocatòria exclusiva per a noies estudiants d’ESO i batxillerat que serveix per fomentar el talent matemàtic femení i trencar estereotips. Durant la jornada, les noies fan una prova de tres hores (en què han de resoldre tres problemes de dificultat olímpica) i també participen en diverses activitats, com ara converses amb matemàtiques referents.
Trencar un sostre de vidre “entelat”
Segons expliquen els impulsors de la iniciativa, tot plegat va sorgir després de constatar un baix grau de participació de noies en aquest tipus d’olimpíades. “Vam tenir la idea de fer una olimpíada per a noies”, explica el degà de la facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC, Jordi Guàrdia. “Que 125 noies es llancin a fer una prova de mates amb tots els estigmes que té, trenca barreres, està molt bé“, afegeix Guàrdia.
En la mateixa línia, la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina, explica a betevé la importància de trencar un sostre de vidre que “està entelat” i que no deixa a les noies “veure més enllà” en l’àmbit de les matemàtiques. “Les noies ja no s’atreveixen, tenen por“, assegura. “Les coses s’aprenen fent-les i si no ens enfrontem mai a fer-ho i no ho practiquem no podem fer-ho. És molt important que s’atreveixen i vegin que elles també poden fer-ho“, afegeix Alsina.
Segon any de prova i el progrés es nota
Entre les participants n’hi ha que no es la primera vegada que s’enfronten a una olimpíada matemàtica. La Vera Morancho, estudiant de 1r de Batxillerat, és la segona vegada que hi participa. “L’any passat no vaig poder acabar tots els problemes i aquest any sí. M’agrada veure el progrés i com milloro“, explica Morancho.
Una vegada acabada la prova, les joves també tenen l’oportunitat de conèixer altres noies amb qui compareixen la mateixa passió. “Coincideix que a totes ens agraden les matemàtiques i coneixes molta gent”, apunta la Mar Baiges, també estudiant de 1r de batxillerat. “Moltes vegades les dones no tenen tanta visibilitat en les àrees de ciències. En canvi, aquestes olimpíades et donen un motiu més per venir perquè veus que tot son noies i et motiva“, afegeix Baiges.
Les guanyadores, a Europa
La jornada l’organitza conjuntament la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona (UB). Les noies més ben classificades podran participar en el procés de selecció per a l’European Girls Mathematical Olympiad (EGMO).
