L’estat espanyol celebra un 12 d’octubre amb totes les mirades fixades a Catalunya. Barcelona acull dues manifestacions unionistes en una setmana clau en el procés d’independència. A la plaça de Catalunya hi tindrà lloc una manifestació convocada per Societat Civil Catalana que porta per títol “Catalunya sí, Espanya també”. A Montjuïc tindrà lloc la tradicional manifestació de grups d’ultradreta.

La manifestació convocada per Societat Civil Catalana, Espanya i Catalans, Empresaris de Catalans i altres entitats, començarà a les 11 h a La Pedrera i acabarà a les 12 h a la plaça de Catalunya, on es llegirà el manifest. La mobilització té lloc quatre dies després de la gran manifestació unionista que es va celebrar diumenge als carrers de Barcelona. Però en ser festiu i coincidir en pont, es preveu que la manifestació d’aquest dijous no sigui tan multitudinària.

Però, no és l’única manifestació que té lloc aquest dijous a Barcelona. Grups d’ultradreta com la Falange i Democràcia Nacional realitzaran la seva tradicional marxa fins a Montjuïc.

D’altra banda, grups antifeixistes han convocat una manifestació a Sants, que començarà a la plaça de Peiró amb el lema “12 d’octubre res a celebrar però sí molt pel que lluitar”.

110 ajuntaments obren pel Dia de la Hispanitat

A més, aquest dijous almenys 110 ajuntaments d’arreu de Catalunya obren les portes malgrat que està assenyalat com a festiu al calendari laboral anual. Ho faran com a mesura de protesta per l’actitud del Govern espanyol a l’entorn del procés sobiranista de Catalunya, i en especial per les càrregues policials contra la ciutadania del país durant el referèndum.

En aquests ajuntaments seran els equips de govern els encarregats d’obrir les portes i atendre la ciutadania. Pel que fa als treballadors dels consistoris, en algun cas poden escollir si volen anar a treballar o no, mentre que en altres faran festa. Un dels més destacats serà l’Ajuntament de Badalona, que aquest any ha decidit fer una jornada de portes obertes després de la polèmica de l’any passat. Cal recordar que sis regidors de l’Ajuntament d’aquesta localitat estan encausats per no celebrar el festiu durant el 2016.

Entre els municipis que s’han unit a la iniciativa hi ha Girona, Manresa, Figueres, Berga o Tortosa. També hi ha altres municipis com Lleida que els grups municipals de PDeCAT, ERC, Comú de Lleida i Crida per Lleida-CUP, els quatre que estan a l’oposició, obriran els seus despatxos per atendre la ciutadania com en un dia normal. 

A Madrid, els reis presideixen aquest dijous l’acte central del Dia de la Hispanitat, al qual assistirà tot el govern en ple, amb la presència de Mariano Rajoy i la majoria de líders polítics de l’estat espanyol. La desfilada militar començarà a les 11 h.