El 15 d’octubre de 2011, després de la manifestació que va organitzar el col·lectiu 15-M, uns 300 “indignats” van ocupar un edifici al número 2 del carrer d’Almagro. D’aquesta manera va començar la història de l’Edifici 15-O, com se l’ha batejat. L’objectiu de l’acció era que s’hi poguessin instal·lar 15 famílies desnonades i que poguessin tenir un habitatge digne.

La Marisa Hernández va ser una de les primeres persones que s’hi van instal·lar. Ara, un any després, continua vivint al 1r 3a d’aquest edifici, on ha aconseguit construir tota una llar. Assegura que des de llavors li ha canviat la vida. Diu que ara gaudeix de certa estabilitat i que, fins i tot, ha aconseguit un treball. Tot i això els seus ingressos, de només 360 euros al mes, no li permeten accedir a un lloguer i ha de continuar a l’edifici.

La Patrícia Ortiz viu un parell de pisos més amunt. Va arribar a l’edifici embarassada i ara, el seu fill té ja vuit mesos. Com la resta de veïns, les dificultats econòmiques li van fer perdre la casa i va trobar en aquest edifici una solució. Mentre li dona el berenar al “Juanillo”, com li diu ella, ens explica que estar aquí ha suposat tot un canvi en la seva vida.

Com la Marisa i la Patrícia, 11 famílies viuen en aquest edifici. El Laureano Cerrada és un dels membres del col·lectiu 15-M que va fer possible aquesta acció. Diu que el procés no ha estat fàcil. Recorda, per exemple, la denúncia que els van interposar i a través de la qual demanaven el desallotjament de l’edifici. Un desallotjament que, finalment, no es va produir gràcies que el jutge va arxivar la causa. La denúncia continua ara el seu curs per la via administrativa però, mentrestant, les 11 famílies poden continuar gaudint d’un sostre sota el qual viure.

Un any després és moment de fer balanç. Segons el Laureano, l’Edifici 15-O del carrer d’Almagro és tot un exemple a seguir. Per ell, l’èxit d’aquesta ocupació hauria de servir per no tenir por i per repetir l’experiència amb altres edificis i així garantir el dret a un habitatge digne a més famílies.