Com cada setmana, la Consuelo va a comprar amb el seu carretó i intenta seguir amb la seva vida com si res, però només arribar al seu edifici es troba amb la realitat. No hi ha llum des de fa 11 dies i això vol dir que tampoc funcionen els ascensors. Decideix descansar de la caminada del supermercat a casa xerrant amb les veïnes. S’ho pren amb calma i quan s’hi veu amb cor, als seus 70 anys, carrega a pes el carretó i comença a pujar les escales fins al quart pis, on viu.

Altres veïns ni tan sols han pogut sortir de casa des de l’incendi del 31 de desembre, que els va deixar sense subministrament elèctric. Als pisos públics del número 39 del carrer Nou de la Rambla viu majoritàriament gent gran i molts tenen mobilitat reduïda. I no només això: “Fa molt fred i el llit està gelat a la nit. A mi no em dona el sol en tot el dia al pis”, explica la Consuelo.

La reparació dels danys no serà ràpida i, de fet, l’Ajuntament apunta que trigarà almenys dos mesos. Mentrestant, el consistori oferirà alternatives d’habitatge als afectats però no assegura que puguin ser a Ciutat Vella. El regidor del districte, Jordi Rabassa, s’ha acostat aquest dimarts a parlar amb els veïns i ha assegurat que aquesta mateixa setmana els podran donar una resposta. Fins i tot ha apuntat que el consistori no descarta facilitar que aquells que ho vulguin puguin marxar definitivament de l’edifici. Des de l’oposició, la presidenta del Grup Municipal de Junts, Elsa Artadi, ha acusat el govern municipal de no fer res i ha demanat a l’executiu que actuï de manera ràpida.

Ocupacions conflictives des del 2019

L’incendi originat en un quadre elèctric no va sorprendre els veïns. De fet, de seguida van atribuir-ho que la llum estava punxada pels ocupes de la finca. I afegeixen que alguns hi endollaven directament patinets elèctrics i altres aparells. Molts coincideixen que l’accident es podria haver evitat si, com a mínim, l’Ajuntament hagués contractat un vigilant per posar ordre als problemes de convivència. Feia mesos que ho demanaven i, de fet, el consistori s’havia compromès a habilitar el servei abans d’acabar l’any 2021. Després dels fets, ara hi ha tres vigilants per torn que controlen l’escala i la porteria i que estan en contacte constant amb la Guàrdia Urbana.

Aquests dies la tensió entre alguns dels ocupes i els inquilins és palpable i hi ha veïnes que asseguren que les han amenaçat per haver-se queixat de les seves conductes. En tot l’edifici hi ha una trentena de nuclis familiars i vuit ocupacions, i la resta de pisos estan tapiats per evitar que es tornin a ocupar. La convivència no és fàcil perquè el veïnat assegura que s’hi mou droga, que hi ha gent que fa les seves necessitats al replà i que no tenen cura de res. Per por que les ocupacions s’estenguin, després del foc la majoria es van negar a acudir al Centre d’Urgències i Emergències de Barcelona (CUESB), malgrat les circumstàncies en què ara han de viure.