El Centre Excursionista els Blaus, de Sarrià, celebren un segle de vida. Demà encetaran l’any de celebracions amb un acte de presentació i obertura del centenari a les 20 h al Teatre de Sarrià. Durant el 2020 faran excursions i activitats culturals, com la renovació de la Flama de la Llengua Catalana, la recuperació de l’aplec de les sardanes a Sarrià després de 50 anys, una exposició fotogràfica o la publicació d’un llibre sobre la història de l’entitat, que sortirà a la llum per Sant Jordi.

Excursions, cultura i lloc de trobada

Els orígens del Centre Excursionista els Blaus es remunten al 1920, quan Sarrià encara era un poble. Hi han passat 4.000 sarrianencs de quatre generacions i actualment té 210 socis. S’hi fan, sobretot, excursions i sortides culturals, però també és un lloc de trobada. “Soc aquí des dels 16 anys i per a mi Els Blaus és com una segona casa, per no dir la primera”, explica el seu president, Albert Arbós.

Tres seus diferents, el mateix esperit

Durant aquests 100 anys, Els Blaus s’ha traslladat a tres seus diferents i se li ha traduït el nom a Los Azules dues vegades, durant la dictadura de Primo de Rivera i el franquisme. Al llarg d’aquest segle, el seu fons documental i fotogràfic sobre l’entitat i el barri ha anat creixent, sobretot gràcies a donacions de veïns. Han estat reconeguts per la Creu de Sant Jordi el 1995, la Medalla d’Honor de Barcelona el 2004 i el 2013 es va batejar una plaça del barri amb el seu nom.

Fundat a principis del segle XX per joves menestrals

L’entitat va ser creada per un grup de joves paletes, ferrers i fusters de Sarrià que pertanyien a l’Orfeó Sarrianenc, però que tenien altres inquietuds culturals i volien fer noves activitats en un ambient menys rígid. Els van començar a anomenar els Blaus pel color de les bates que portaven per treballar i van decidir establir-ho com a nom per a la nova entitat.

Van començar a fer excursionisme quan només ho feien pocs i organitzaven sopars i tertúlies culturals on van passar artistes de l’època, com J. V. Foix, Joan Ponç o Joan Maragall. “Els Blaus van ser un referent cultural”, explica Sofia Daura, expresidenta de l’entitat i organitzadora del centenari. Daura és la primera dona que va ser sòcia, el 1966, quan van permetre que les dones es fessin sòcies, tot i que van ser-hi des del principi i participaven en la majoria d’activitats.