Gairebé 1 de cada 3 infants i adolescents (27,55 %) a Barcelona viu sota el llindar de pobresa, aproximadament un 2 % més que l’any 2017. Són dades de l’entitat social AFEV, recollides a partir de l’última enquesta sociodemogràfica de Barcelona (2020) de l’Oficina Municipal de Dades, que diu que els els menors de 15 anys són el grup d’edat que pateix més la pobresa a la ciutat. El segueixen el grup de joves de 16 a 24 anys (26,86 %) i dels adults més grans de 75 anys (26,80 %).

A més, l’anàlisi indica que un de cada 10 infants o adolescents es troba en una situació de privació severa de material. Això vol dir que l’11,7 % dels menors de 15 anys viuen en una llar on, com a màxim, poden complir quatre d’aquestes nou situacions:

  • Fer front a una despesa imprevista de 700 €.
  • Anar de vacances almenys una setmana a l’any.
  • Mantenir l’habitatge amb una temperatura adequada durant els mesos freds.
  • Tenir automòbil, no haver-se endarrerit en el pagament de rebuts.
  • Poder fer un àpat de proteïna almenys cada dos dies.
  • Disposar de televisió o de rentadora.

Tàndems contra la pobresa infantil

Els barris de Barcelona amb més índex de pobresa infantil, segons l’informe, són el Bon Pastor, Baró de Viver, Ciutat Meridiana, Torre Baró, el Carmel, la Prosperitat, Verdum i el Besòs i el Maresme.

Davant d’aquestes dades, l’AFEV ha iniciat la campanya “200 petjades contra les desigualtats socials i educatives” amb l’objectiu de trobar 200 joves voluntaris que puguin acompanyar una tarda a la setmana un infant, adolescent o jove amb dificultats.

L’acompanyament consisteix en el fet que una persona voluntària (mentora) i un infant, adolescent o jove (mentorat) formen un “tàndem”, una parella que cada setmana es troba per passejar, parlar, aprendre, jugar, compartir, superar-se i realitzar activitats culturals o esportives.