A la cuina ningú parava quiet... les cassoles als fogons... els canelons al forn... i el pollastre a les safates... Tot ha d'estar perfecte per l'hora de dinar. Tot aquest menjar és fruit de la solidaritat. ANNA NADAL, responsable de la cuina "Estem escalfant el menjar que han preparat motls amics nostres de la ciutat per aquest dia de Nadal, que són sopa de galets, canelons, pollastre, peix..." I fora de la cuina continuava la feina perquè a la basílica dels Màrtirs Sant Just i i Pastor, la presentació de les taules fos ben nadalenca. Per a fer-ho tot possible hi han participat 800 voluntaris. IRENE PORTA, voluntària "Satisfaccio i el fet de dir doncs tracto de posar el meu granet de sorra a aquest projecte que mereix tot el meur especte a aquest macro proejcter que mereixen tot el meur especte aquestes persones." I quan arriba el moment, la basílica ofereix aquesta imatge: plena a vessar amb 200 persones. És el dinar que organitza cada Nadal la comunitat de Sant Egidi i que arreu de Barcelona aplega 1.300 comensals. RAQUEL SANCHO, membre de la comuntiat de Sant Egidi "Aquests dinars de Nadal volen ser una resposta al mig del món que vivim avui, vol ser una resposta de solidaritat i d'acollida perquè ningú se senti amenaçat i se sentin en família i en pau." Per això tothom és ben rebut a la taula i es vol integrar en especial aquelles persones que es troben soles o que tenen menys recursos. "Es una fiesta agradable de muchos años y una gran basilica de toda la vida, por eso vengo yo todos los años." "Es una fiesta que yo respeto mucho, es navidad y somos pobres, los pobres, los que tienen dinero, los que no tienen, me encanta." "Personas que no tienen familia, que duermen en la calle... es un como una familia, que no se sienten solos y es una idea muy estupenda." La tradició del dinar de Nadal de Sant Egidi es fa a Barcelona des de l'any 89, però es va fundar a Roma l'any 82. Avui dia ho celebren unes 200.000 persones arreu del món en 70 països diferents.

El menú ha seguit la tradició nadalenca amb escudella i carn d’olla, canelons i pollastre amb prunes, tot acompanyat d’una copa de cava i torrons per a les postres. Com explica Raquel Sancho, membre de la Comunitat de Sant Egidi, aquest àpat “vol ser una resposta d’integració, solidaritat i acollida” per aconseguir que totes aquestes persones “se sentin en família”.

La iniciativa, que se celebra a Barcelona des de 1989, ha estat possible aquest any gràcies a la participació d’entorn de 800 voluntaris. Les altres ciutats espanyoles que organitzen el dinar són Manresa, Tarragona i Madrid. Arreu del món prop de 200.000 persones han viscut acompanyats l’àpat de Nadal gràcies a aquesta activitat que la Comunitat de Sant Egidi organitza a una setantena de països.