Hi ha fons de nevera que són plats en si mateixos, com els que fa l’Ada en aquest capítol: els escabetxos. Es prepara un escabetx un dia, es menja l’endemà, a l’altre amb una amanida, després s’aprofita com a vinagreta la salseta que queda… i així tenim menús per anar variant tota la setmana. Apunteu aquestes receptes d’escabetx de peix, musclos i sardines!

Ingredients per preparar escabetxos:

– 1 kg de sardines
– 1 pastanaga (pot ser de les escaldades)
– 2 fulles de llorer
– 3 gra d’all
– farigola
– 1 cullerada de postres curulla de pebre vermell
– 200 ml d’oli d’oliva
– 100 ml de vinagre de vi
– 100 ml de vi blanc
– farina
– sal
– oli per fregir

Troba’ls a :
Ametller Origen

Preparació de l’escabetx de sardines:

1.- Netegem les sardines (traiem el cap, vísceres i, si és possible, en rasquem les escates).
2.- Les assaonem amb sal, les enfarinem i les fregim en abundant oli calent (millor si és d’oliva).
3.- Les posem en un recipient de vidre, capicuades.
4.- En una altra cassola, hi posem l’oli net, els alls laminats, les fulles de llorer i la pastanaga pelada i tallada a làmines.
5.- Ho coem a foc lent, uns 5 minuts, vigilant que els alls no es torrin gaire (quan es tornen negres amarguen).
6.- Hi afegim la farigola, ho retirem del foc i hi posar el vinagre i el vi blanc.
7.- Ho tornem a posar al foc i ho deixem coure uns 5 minuts, a foc lent.
8.- Finalment, hi afegim el pebre vermell, ho barregem bé i ho aboquem sobre les sardines.
9.- Ho deixem macerar un parell de dies abans de menjar-les.