papereta xavier trias eleccions municipals 2023

Xavier Trias guanyaria les eleccions municipals del 2023 a Barcelona, segons una enquesta de GAPS encarregada per Junts per Catalunya i que ha avançat Rac1. El sondeig, realitzat entre el 2 i el 10 de setembre, li atribueix la victòria tant en vots (entre un 21,9 % i un 23,1 %), com en nombre de regidors (entre 10 i 12). Trias, a més, és el candidat preferit per ser el següent alcalde de Barcelona per a un 22,3 % dels enquestats.

Junts duplica els regidors respecte del 2019

Segons l’enquesta, la candidatura de Junts que encapçalarà Trias obtindria entre 10 i 12 regidors, més del doble dels que té actualment (5), i per sobre d’Ada Colau, que es quedaria com fins ara, amb entre 9 i 10 regidors (ara en té 10). Molt a prop de Junts i els comuns, l’enquesta situa en un doble empat a ERC i PSC amb una forquilla d’entre 8 i 10 regidors (actualment, ERC en té 10 i el PSC, 8). El PP obtindria entre 2 i 3 regidors i Cs, Cup i Valents es quedarien fora de l’Ajuntament.

Tot i guanyar en nombre de regidors, però, Trias podria no ser elegit alcalde si, per exemple, s’arribés a un acord bipartit o tripartit entre les tres forces d’esquerres (BComú, ERC i PSC).

Trias, el preferit pels enquestats

El sondeig també mostra que Xavier Trias és el preferit pels enquestats per ser el proper alcalde de Barcelona amb el suport d’una altra formació. És l’opció triada pel 22,3 % dels enquestats, força per sobre dels que trien Ada Colau (14,7 %), i a molta distància d’Ernest Maragall (9,7 %) i de Jaume Collboni (9 %).

Pel que fa a l’estimació de vot, Junts també ocupa la primera posició amb un 22-23 % i, al darrere, se situen BComú amb un 18-20 %, el PSC amb un 17-19 % i ERC amb el 17-18 %.

Barcelona necessita un canvi de govern

La mostra també revela que el 71,5 % dels enquestats consideren que Barcelona necessita un canvi de govern, i el 52 % considera dolenta la tasca de l’actual govern municipal. Una àmplia majoria, el 72 %, creu que la ciutat ha empitjorat els últims anys, i situen la neteja (25 %) i la inseguretat (24 %) com els principals problemes de la ciutat.

El sondeig de GAPS s’ha basant el una mostra de 803 enquestes realitzades a Barcelona entre persones de més de 18 anys residents a la ciutat i amb dret a vot a les eleccions municipals.