El ministre d’Educació ha posat en dubte que els principis constitucionals d’igualtat, solidaritat i equitat estiguin ben atesos, com segons ell mostra el cas del País Basc, on la despesa en educació per alumne és el doble que a Andalusia.

Wert també ha dit que tots els alumnes tenen dret a l’educació en llengua castellana perquè així ho recull la Constitució i ha assegurat que “no n’hi ha prou amb l’anomenada atenció  individualitzada per atendre aquest dret, sinó que cal fer-ho efectiu i jo garanteixo que això ho farem”. També ha assenyalat que “aquesta no és una llei  ideològica sinó que està inspirada en dos objectius molt clars”. El ministre diu que es pretén eliminar l’existència de 17 sistemes autonòmics amb diferents rendiments i inversions i busca la millora del rendiment educatiu, ja que Espanya té més del doble de taxa d’abandonament escolar respecte a molts altres països europeus.

El ministre no ha volgut parlar de recentralització sinó que pretén “eliminar el que ha estat el desenfocament que ha tingut el procés  educatiu a Espanya”. Segons Wert, el sistema educatiu espanyol es vol emmirallar en el de Finlàndia.

Plataforma per la Llengua ha criticat les paraules del ministre, que ha qualificat “d’impròpies”. La plataforma considera que les declaracions de Wert “expliciten descaradament la voluntat d’eliminar el model d’escola català”.