L’Ajuntament ha aprovat de forma inicial la modificació del Reglament orgànic municipal (ROM) per facilitar el vot a distància dels regidors en cas de maternitat, paternitat, embaràs o malaltia greu. Tots els grups han votat a favor d’aquest canvi, que podria ser una realitat a principis del 2018. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha dit que la mesura busca “fer compatible la vida política amb les situacions vitals”. El debat en comissió ha estat protagonitzat exclusivament per dones.

El vot telemàtic serà possible als plens municipals. El vot en els debats del plenari és personal i no es pot delegar. L’aprovació inicial obre ara un període d’exposició pública per presentar al·legacions a l’expedient, que s’haurà d’aprovar definitivament a un ple de principis de l’any que ve. Fins que això no passi s’acabarà de perfilar també el mecanisme tecnològic per fer possible la votació a distància dels regidors que, per les causes descrites, no puguin assistir al ple.

En el debat, Sònia Recasens (PDeCAT) ha recordat que el 2008 hi va haver “una conxorxa de regidores” per modificar el ROM, però que no va prosperar per impediments legals. Una nova llei sobre els ens locals aprovada al juny permet ara el vot telemàtic. Marilén Barceló (Cs), Montse Benedí (ERC) i Carmen Andrés (PSC) han aplaudit el consens de la mesura. Des del PP, Àngels Esteller ha demanat més concreció per donar seguretat als canvis del ROM. La regidora de la CUP Maria Rovira ha insistit que les mesures vagin més enllà de l’Ajuntament.