La corporació municipal ha complert aquest dilluns amb la tradició de visitar les monges clarisses del Monestir de Pedralbes coincidint amb Santa Eulàlia. La trobada ha recuperat tots els ingredients que la pandèmia no va permetre fer els últims dos anys, com ara tastar el mató tradicional de les monges i cantar els goigs de Santa Eulàlia a l’església del monestir. Hi ha hagut, però, una absència, la de l’alcaldessa, Ada Colau, baixa d’última hora per una indisposició.

Des que és alcaldessa, Colau no havia fallat mai a la cita amb les clarisses, amb qui sempre ha demostrat una bona entesa. Al seu lloc hi havia el tinent d’alcaldia Jordi Martí, acompanyat per regidors de gairebé tots els grups municipals com Jordi Coronas (ERC), Neus Munté (Junts), Noemí Martín (Cs), Eva Parera (Valents) i el regidor de les Corts, Joan Ramon Riera (PSC). La visita es remunta a la petició que la reina Elisenda va fer el 1357 al Consell de Cent (el que ara és l’Ajuntament) per protegir el monestir.

Regidors poc cantaires

Tres anys després, els goigs en honor de santa Eulàlia s’han tornat a sentir a l’església del monestir. El 2021 no es va fer la trobada i l’any passat es va suprimir aquesta part. Entre els regidors que hi han assistit, pocs s’han atrevit a cantar-los. Allà mateix, se’ls han explicat i han pogut veure algunes de les tasques de conservació que s’estan fent com ara la restauració de les tombes del monestir.

Pla director amb l’horitzó el 2026

Les monges clarisses han donat la benvinguda als regidors a la sala del refetor, on els han ofert el mató que abans elaborava la mare abadessa amb una recepta secreta. Des de fa dos anys, però, ha deixat de fer-ho perquè per l’edat avançada ja no pot. Montserrat Casas ha destacat poder reprendre el format habitual de la trobada i ha agraït la tasca de restauració que hi fa l’Ajuntament de Barcelona.

Precisament, l’any passat el consistori i el monestir van crear un fons especial per assegurar les inversions necessàries per a la conservació del monument. Les dues parts treballaran ara en la redacció d’un pla director que reculli totes les actuacions que cal fer per millorar l’espai i, segons ha dit Jordi Martí, per “millorar-ne la relació amb l’entorn”. El document es vol tenir llest el 2026, coincidint amb els 700 anys de la col·locació de la primera pedra del monestir.

Eva Parera, l’única candidata que hi ha anat

De tota la comitiva municipal que ha anat a visitar les monges clarisses, l’única candidata a l’alcaldia de les properes eleccions municipals del 2023 ha estat Eva Parera, de Valents. A la sortida de la visita, Parera ho ha criticat: “Lamento que la resta de candidats no hagin vingut, estem celebrant la patrona de la ciutat”. La líder de Valents també ha afegit que considera “important la visita”, ja que “les monges i el Monestir de Pedralbes fan una gran tasca social”.