El govern de la Generalitat pretén endurir totes aquelles conductes que atemptin contra la llibertat sexual i que no tinguin cabuda dins la jurisdicció penal. Per exemple, l’exhibicionisme davant de persones adultes, masturbacions en espais públics o oberts o conductes que impliquin injúries o vexació sexual. Per això, des del Departament d’Interior, es proposarà al govern català modificar la llei de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, de manera que aquests tipus de conductes quedin molt ben més definides i, alhora, se n’augmenti la sanció amb multes administratives que arribaran als 10.000 euros. Paral·lelament, el govern també proposarà al govern espanyol modificar la Llei de Seguretat Ciutadana per endurir també les penes.

Ho ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Buch, que aquest divendres ha participat en la darrera reunió del grup de treball sobre violències sexuals en entorns d’oci. Ha dit que l’objectiu és que “ningú es passi de la ratlla i no es permeti agredir sexualment una dona”.

A Barcelona es treballa de fa uns anys en la prevenció de les agressions sexuals en l’àmbit de l’oci nocturn activant espais en festes majors, com la de la Mercè.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Creixen les agressions sexuals ateses al Clínic” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/hospital-clinic-atencio-agressions-sexuals/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Protocol amb els locals d’oci

Paral·lelament, el Departament d’Interior, juntament amb 27 òrgans més, entre els quals hi ha l’Ajuntament de Barcelona, entitats privades i persones expertes en la matèria, està ultimant un protocol d’actuació que es preveu presentar el gener. El principal objectiu és donar criteris i pautes als professionals que es dediquen en ambients d’oci perquè actuïn en cas de detectar conductes que atemptin contra la llibertat sexual. El director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, ha posat d’exemple el personal d’atenció a la barra on es demanen les begudes. “Segurament és un indret on es pot tenir una percepció més fàcil d’aquells fets no constitutius de delicte penal, però sí administratiu”, ha dit Jardí.

Entre les pautes, hi ha recollides les actuacions que han de realitzar els responsables dels establiments i el personal dels entorns d’oci privat i nocturn per prevenir i atendre possibles violències sexuals, les instruccions d’atenció a la persona afectada, l’actuació que cal fer davant el suposat autor i els detalls que han de tenir en compte els professionals de seguretat, tant des dels controladors d’accés, als vigilants de seguretat i les policies locals i els Mossos d’Esquadra. També es preveu impartir la formació adient a tots els sectors per aplicar el protocol.

Per detectar amb més facilitat quines conductes s’han de sancionar, Interior en proposa algunes com l’exhibicionisme obscè davant de persones adultes, masturbació en espais públics o oberts davant de persones adultes, seguiment obscè, injúria sexual, fer fotos de parts íntimes, acorralament amb finalitat sexual i altres conductes que impliquin una vexació sexual.