Ada Colau i Pedro Sánchez

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat durament les explicacions de Pedro Sánchez i del seu govern sobre la decisió del rei emèrit de marxar d’Espanya per anar a viure a l’estranger. En un missatge a Twitter, Colau ha dit que sent “decepció”, “vergonya aliena i indignació”. I hi ha afegit que és vergonyós que l’excap de l’estat, “presumptament corrupte, hagi fugit del país”. Colau ha retret al president espanyol, Pedro Sánchez, que “es limiti a dir que li sembla bé” i que les converses amb la Casa Reial “són confidencials”. Poques hores abans Colau havia mostrat “molt, molt d’interès” per saber què diria Sánchez en la seva compareixença.

Torra demana a Felip VI que abdiqui i impulsa un ple del Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha adreçat a l’actual monarca d’Espanya, Felip VI, per demanar-li “explicacions” i “que abdiqui i no allargui més l’agonia borbònica”. Torra també s’ha dirigit al president del Parlament, Roger Torrent, per demanar-li que convoqui aquesta mateixa setmana un ple extraordinari per “posicionar Catalunya” davant la “crisi” de la monarquia i abordar la marxa d’Espanya del rei emèrit Joan Carles I enmig de les investigacions judicials que l’afecten.

Torra també ha exigit “explicacions immediates” al govern espanyol per haver “facilitat i aplaudit” la “fugida tolerada” de Joan Carles I. Un fet que, pel president català, “posa en dubte el compromís del govern espanyol i de la monarquia en la lluita contra la corrupció i el retiment de comptes”. Per aquest motiu ha sentenciat que “el PSOE i Podem seran còmplices si no han fet res per evitar la fugida”.