JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Som conscients que aquests barris no es poden pensar o dibuixar des dels despatxos sinó que realment s'han de fer des del carrer amb els veïns i veïnes que hi viuen." ELOI BADIA, regidor de Gràcia "El principal objectiu era revertir una paràlisi en la qual es trobava un barri sencer després d'haver patit enderrocs rere enderrocs. Creiem que ara és l'hora de Vallcarca. Cal cosir aquesta ferida urbanística que va deixar la bombolla immobiliària. Per tant, ens hem de posar del costat dels veïns per dissenyar el barri que volem."

La regidora d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha presentat aquest matí la proposta de concurs d’idees per definir la futura ordenació urbanística d’una part de Vallcarca i els Penitents afectada per la modificació del Pla General Metropolità. Pel consistori aquesta és una peça per desbloquejar la situació de paràlisi que afecta el territori. “És l’hora de Vallcarca i cal cosir la ferida urbanística que va deixar la bombolla immobiliària”, ha sentenciat Eloi Badia, regidor de Gràcia.

L’àmbit del concurs se situa el voltant de l’avinguda de Vallcarca, 86-132, i abraça una superfície de 15.443 metres quadrats, dels quals 10.000 són públics. La zona està delimitada pels carrers de la Farigola, Cambrils, Calendau, Gustavo Bécquer i l’avinguda de Vallcarca.

Propostes que preservin la identitat del barri

Un dels criteris que es valoraran al concurs idees és que la proposta s’integri amb l’entorn com a connector verd. Per exemple, els edificis que es plantegin hauran de ser compatibles amb aquesta característica i també amb la topografia del terreny. Des del consistori proposen recuperar la identitat del barri amb models de cases baixes i espais a l’aire lliure com horts i mercats. També es valorarà que les iniciatives impulsin la cohesió social i siguin sostenibles i eficients. Durant tot el procés, els participants hauran de fer sessions conjuntes amb els veïns.

El jurat estarà format per cinc representats veïnals, cinc més de l’Ajuntament, cinc experts externs tècnicament qualificats i un de privat. La intenció és que el jurat deliberi entre febrer i març, per tal que a l’abril es pugui donar a conèixer la proposta guanyadora. Aquest projecte servirà com a base per formular la modificació del Pla General Metropolità per a aquest àmbit i, per tant, la tramitació es podria allargar dos anys més per tal de poder portar a terme el projecte.

Dos equipaments nous per al veïnat

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha explicat que el concurs no és l’únic projecte que s’ha impulsat per reactivar el barri. El futur plantejament d’aquesta zona de Vallcarca i els Penitents disposarà de dos nous equipaments d’ús veïnal i cívic. Un és l’antiga seu del Consolat de Dinamarca, que es preveu utilitzar com a casal sociocultural i de trobada. El pressupost previst per rehabilitar-lo és de 1,25 milions d’euros.

La masia de Can Carol és l’altre equipament que guanyarà el barri després d’una llarga reivindicació veïnal per conservar-lo. La voluntat del districte és que els usos es defineixin en un procés de participació ciutadana. Actualment s’està redactant la rehabilitació integral de l’edifici.