Pla obert d'un passatger a la zona d'arribades de la T1 de l'aeroport del Prat

Els 27 països membres de la Unió Europea han acordat dues mesures per reactivar el turisme de cara als mesos vinents. La primera és reobrir la frontera als turistes d’altres països vacunats contra la covid-19, amb el requisit que hagin rebut un vaccí avalat per l’Agència Europea del Medicament (EMA) o l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Això permetria l’arribada de viatgers dels Estats Units o el Regne Unit. El segon acord pres és que es permetrà l’arribada a Europa de turistes procedents de països amb una incidència baixa del coronavirus, encara que no estiguin immunitzats.

En el cas que es requereixi la vacuna per entrar a un país de la Unió Europea, els turistes procedents d’aquests tercers països hauran d’haver rebut la pauta completa, és a dir, les dues dosis del vaccí en la majoria de vacunes que hi ha al mercat, i almenys amb 14 dies d’antelació al viatge.

La frontera, una competència exclusiva del govern nacional

La mesura entrarà en vigor quan es publiqui al Diari Oficial de la Unió Europea. No obstant això, la competència en la gestió de fronteres és dels govern nacionals, per tant, Espanya i cada país podria dictar mesures més estrictes.

L’acord encara s’ha de formalitzar a nivell dels ministres europeus. Aquest pas es podria donar aquest dijous, en la trobada prevista dels responsables de Comerç.