mòbil 5G avions UE

La Comissió Europea ha aprovat que les companyies aèries permetin als usuaris oferir la connexió a la xarxa 5G dins dels avions comercials que circulin per la Unió Europea. Amb aquesta decisió, s’acabarà l’obligació d’activar el mode avió del telèfon just abans de començar a volar i fins a l’aterratge.

Thierry Breton, comissari europeu del Mercat Interior, ha afirmat: “El cel ja no és un límit pel que fa a les possibilitats que ofereix la connectivitat superràpida i d’alta capacitat”. Per tant, els passatgers dels vols a la UE podran utilitzar els seus telèfons mòbils al màxim de la seva capacitat i característiques, igual que amb una xarxa mòbil 5G a terra.

Els avions s’hauran d’equipar amb picocel·les

Ara bé, els avions hauran d’anar equipats amb picocel·les (“picocell”, en anglès), que permetran els passatgers fer ús del mòbil a través d’una xarxa de satèl·lit que connecta l’avió amb la xarxa mòbil terrestre.

La Comissió també va modificar una decisió d’execució sobre les bandes de freqüència de 5 GHz, que fa que les bandes estiguin disponibles per a Wi-Fi en el transport per carretera, per exemple, en cotxes i autobusos. D’acord amb la modificació de la decisió d’execució, els Estats membres han de posar a disposició les bandes de freqüència de 5 GHz per al seu ús a bord dels vehicles de carretera tan aviat com sigui possible i, com a molt tard, el 30 de juny de 2023.