Donald Trump és, segons apunten els experts, el principal motiu pel qual aquestes són unes eleccions atípiques. Pel lèxic que ha fet servir durant la campanya, per la crispació que desperta i perquè ni el mateix partit republicà no el defensa amb rotunditat. Dit així podria semblar que Hillary Clinton ho té guanyat. Si no fos perquè la seva tampoc no ha estat una campanya convencional. "Ha estat atípica també perquè la senyora Clinton en molts casos és la candidata que votaran per no votar al Trump però no per una convicció de l'elector davant del personatge. Ha estat atípica per tot el que ha sortit en torn els mails de Clinton i el paper de l'FBI. En general ha estat totalment atípica." Tot plegat genera dubtes. Sobre si Clinton arrossegarà el vot femení... Sobre si el populisme de Trump ha arrelat en alguns sectors de la població... "Una part molt important de la societat blanca americana se sent víctima del desenllaç de la crisi i per tant han anat a buscar amb el vot a Trump perquè no té massa problema per prometre pràcticament res." Les últimes enquestes aventuren una victòria de Clinton. Però hi ha una veu que pronostica el contrari. El sitema d'intel·ligència artificial MogIA. Un algoritme capaç de preveure el guanyador basant-se en dades que extreu de les cerques i comportaments a les xarxes socials de milions usuaris. Ha encertat ja els guanyadors de les primàries dels dos partits i de les tres últimes eleccions. "En principi aquests algoritmes el que tenen en compte és allò que en anglès anomenen el 'sentiment', és a dir, el to amb què tu has expressat una opinió o has fet un 'like'. No és el mateix que jo faci un 'like' a un tuit del Trump perquè me'n burli o que realment hi estigui a favor. Hi ha una manera de controlar això." No seria estrany, diu Josep Maria Ganyet, imaginar un futur en què una intel·ligència artificial, un bot, ens recomanarà automàticament un candidat després d'analitzar el nostre comportament virtual. Seria una versió complexa dels tests que ja circulen per internet.

Segons Albert Garrido, professor del Màster de Periodisme Internacional BSM-UPF, aquestes eleccions es podrien definir com la cerca del “mal menor” perquè molts votants han aplicat aquest criteri a l’hora d’emetre el vot. És un dels motius que ha fet atípica aquesta campanya. “La senyora Clinton en molts casos és la candidata que votaran per no votar Trump. Però no per una convicció de l’elector davant del personatge”, explica Garrido. A més, també ha estat una campanya inusual per a Clinton “per la polèmica sobre els correus electrònics i el paper que ha tingut l’FBI.”

Tot plegat genera dubtes. Per exemple, sobre si Clinton arrossegarà el vot femení o sobre si el populisme de Trump ha arrelat en alguns sectors de la població. “Una part molt important de la societat blanca americana se sent víctima del desenllaç de la crisi i per tant han anat a buscar amb el vot Trump perquè no té gaire problema per prometre pràcticament res”, afegeix Garrido.

La intel·ligència artificial pot predir els resultats?

Les últimes enquestes que s’han publicat han aventurat una victòria de Clinton. Però hi ha una veu que ha pronosticat el contrari: el sistema d’intel·ligència artificial MogIA, un algoritme capaç de preveure el guanyador basant-se en dades que extreu de les cerques i comportaments a les xarxes socials de milions usuaris. Ha encertat ja els guanyadors de les primàries dels dos partits i de les tres últimes eleccions.

Josep Maria Ganyet, professor de la UPF, explica que el sistema és capaç de detectar allò que en anglès s’anomena “sentiment”, és a dir, el to amb què s’expressa una opinió o un “m’agrada”. “No és el mateix que jo faci un ‘like’ a un tuit del Trump perquè me’n burli o que realment hi estigui a favor. Hi ha una manera de controlar això”, assegura Ganyet. No seria estrany, doncs, imaginar un futur en què una intel·ligència artificial, un bot, ens recomanarà automàticament un candidat després d’analitzar el nostre comportament virtual.