Alberto Fernández Díaz vol lluitar fins al final per aconseguir el novè regidor. De fet, tan sols el separen d'assolir-ho 56 vots. Després que la Junta Electoral Central hagi rebutjat les seves reclamacions, el PP ha decidit esgotar tots els últims cartutxos i ha presentat un recurs electoral davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Concretament, els populars reclamen que es comptabilitzin com a vàlids 66 vots, 10 més dels que necessiten, i que van ser anul·lats perquè tenien un petites marques en bolígraf, en cap cas guixades. Segons la formació, en altres taules també es van trobar butlletes amb aquestes característiques, i en canvi sí que es van donar per bones. Aquesta impugnació tindrà conseqüències, ja que alterarà tot el calendari de constitució del nou consistori. Així, tal com recull l'article 195 de la Llei electoral, el nou Ajuntament i la investidura del nou alcalde no es farà aques dissabte com estava previst, sinó que s'endarrerirà vint dies més, fins a l'1 de juliol, a l'espera que la justícia resolgui el contenciós. Si la reclamació prospera, el PP guanyaria un novè regidor, en detriment del quinzè que els resultats li van adjudicar a Convergència i Unió. Malgrat tot, el partit de Xavier Trias ha afirmat en un comunicat que respecta el dret del PP a recórrer el resultat del 22 de maig, però alerta que aquest procés no servir per modificar majories al ple i sí per retardar l'acció del futur govern municipal. Més crític, el republicà Jordi Portabella, lamenta que el PP judicialitzi les decisions polítiques per interessos partidistes. A Barcelona aquest ajornament de la constitució del plenari només té un precedent. Va ser l'any 91, quan la coalició Barcelona Verda va interposar un contenciós demanant que es repetissin els comicis, en aquest cas per l'ús indegut dels símbols d'un dels grups que la integraven.

El PP intenta que la justícia li doni per bons alguns vots que havien estat considerats nuls perquè a la papereta hi havia alguna marca feta amb bolígraf. La formació que lidera Alberto Fernández Díaz argumenta que paperetes amb marques similars sí que han estat comptabilitzades en altres meses. Amb els resultats ara com ara oficials, al PP només li falten 56 vots per arribar al novè regidor. Si l’aconseguís, CiU es quedaria amb 14 edils al consistori en lloc dels 15 amb els que ara com ara compta Xavier Trias.

En l’escrutini definitiu de les eleccions del 22 de maig, els populars ja van aconseguir correccions que van reduir a la meitat la xifra de vots que els separava del novè regidor a l’Ajuntament de Barcelona. Llavors van decidir recórrer davant la Junta Electoral Central la consideració de nuls de 89 vots emesos amb les seves paperetes. La Junta va desestimar la petició i per això ara el PP porta el recurs al TSJC, on s’ha de presentar abans d’aquesta mitjanit.

Com que el TSJC no haurà resolt el recurs abans d’aquest dissabte, la Llei electoral estableix que el nou Ple municipal es constituirà l’1 de juliol. Si la resolució del TSJC és recorreguda pel PP davant del Tribunal Suprem, la constitució del nou ajuntament s’endarreriria encara unes setmanes més.

De moment, el que està clar és ue dissabte no hi haurà ple, ni tampoc dimecres, quan estava previst acomiadar els regidors que no repetiran. Fins a l’1 de juliol no hi haurà nou ajuntament, però el mateix dia podria aprovar-se ja el nou cartipàs.