Eleccions Catalunya 2021 última hora 14F directe

Seguim minut a minut la jornada de les eleccions a Catalunya 2021. T’expliquem com avancen les votacions del 14-F als col·legis electorals en plena tercera onada de la covid, amb totes les mesures i restriccions establertes. Aquí trobaràs l’última hora del 14-F, la participació, els resultats i tota la informació que has de saber.

20:11
   

Finalitzem aquest seguiment en directe de la jornada de votacions del 14-F i connectem amb el seguiment en directe de l’escrutini de resultats a les eleccions a Catalunya. 

20:00
   

Triple empat PSC-ERC-Junts i irrupció de Vox com a quarta força

El sondeig de betevé i ‘el Periódico’ elaborat per GESOP exposa que el PSC, ERC i JxC empatarien amb 31-33 diputats, aquest 14-F. Tot i això, el PSC s’imposaria en el percentatge de vot (22,7 %), per sobre d’ERC (20,4 %) i JxC (20 %). 

Un altre dels titulars que dona el sondeig és que Vox també irrompria al Parlament de Catalunya com a quarta força amb 10-11 diputats

Amb aquests resultats, tant l’idependentisme (ERC + Junts + CUP) com el tripartit d’esquerres (PSC + ERC + En Comú Podem) sumarien majoria.

19:58
   

Chacón arriba a l’hotel Catalonia Plaza

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, ja ha arribat a l’hotel Catalonia Plaza de Barcelona. Des d’aquí seguirà l’escrutini d’aquesta nit electoral. Estarà acompanyada per la cúpula del partit, com el president, David Bonvehí; el número tres de la llista, Marc Castells, i el director de campanya, David Font

19:55
   

Albiach arriba a la seu dels comuns

La candidata d’En Comú Podem a les eleccions del 14-F, Jéssica Albiach, ha arribat a dels comicis. Aquesta vegada, la seu ha quedat reservada a líders del partit i a premsa, per evitar aglomeracions per la pandèmia. Al llarg del vespre està previst que arribi l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per acompanyar la candidata.

19:53
   

Els catalans residents a Andorren voten, però menys que al 2017

Un total de 1.225 catalans residents a Andorra ha participat en les eleccions al Parlament de Catalunya. Tot i això, també hi ha hagut una davallada de vots i se n’han registrat 2.249 menys que en els comicis del 2017. La votació va començar aquest dimecres i s’ha tancat aquest diumenge a les 14 h.

19:49
   

Alejandro Fernández segueix l’escrutini a l’hotel Grand Marina

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha arribat pocs minuts abans de dos quarts de vuit del vespre a l’hotel Grand Marina de Barcelona, al World Trade Center, per seguir l’escrutini del 14-F. Aquest va ser el mateix escenari que el PP va escollir per fer l’acte d’inici de la campanya electoral. Fernández ha arribat acompanyat pel director de campanya, Óscar Ramírez, i el seu cap de gabinet, Eduardo Bolaños.

19:47
   

Positius i contactes estrets ja voten

Els casos positius de coronavirus i els contactes estrets ja estan votant als seus col·legis electorals en la franja que tenen recomanada per fer-ho, de 19 a 20 h. Algunes persones com el Joan estan pendents de conèixer el resultat de la seva PCR després d’haver estat en contacte amb una persona contagiada. Ell agraeix poder votar malgrat la situació actual de pandèmia.

19:44
   

Aragonès arriba a la seu d’ERC

El cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, ha arribat ja a la seu dels republicans a dos quarts de vuit del vespre per seguir els resultats del 14-F. Aragonès ha arribat acompanyat de l’exconseller Raül Romeva en una seu adaptada pel seguiment mediàtic. Un cop ha arribat, Aragonès s’ha sumat al comitè electoral d’ERC per fer el seguiment minut a minut de l’escrutini a les eleccions al Parlament. Aragonès està acompanyat pel president d’ERC, Oriol Junqueras i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en connexió des de Suïssa.

19:39
   

Borràs arriba a l’hotel Barceló Sants

La candidata de Junts a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, ha arribat ja a l’hotel Barceló Sants, el quarter general del partit aquesta nit. La presidenciable espera que la seva formació guanyi els comicis per, així, tenir opcions de convertir-se en la primera presidenta de la història de la Generalitat. A Borràs l’acompanya la número quatre de la llista i presidenta del Grup Municipal de JxC, Elsa Artadi. També hi ha el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el vicepresident Jordi Turull, tots dos empresonats a Lledoners.

19:37
   

Barcelona desbanca Lleida en el vot per correu

Des del 1999, la demarcació de Lleida era la que registrava un percentatge més alt de vot per correu. 21 anys després, Barcelona ha estat la que ha registrat un percentatge més alt, amb un 5,20 %. Consulta tots els gràfics de les dades del vot per correu d’aquestes eleccions del 14-F al Parlament de Catalunya.

19:30
   

Cs seguirà el recompte en unes oficines de Barcelona

El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, i la presidenta del partit, Inés Arrimadas, estan reunits en unes oficines de Barcelona, des d’on seguiran la nit electoral. Segons fonts del partit, l’executiva de la formació seguirà el recompte des d’allà i tant Arrimadas com Carrizosa compareixeran ja entrada la nit, previsiblement des de la seu electoral habilitada a Montjuïc, indret on han fet gran part dels actes de campanya.

19:24
   

Uns 2.000 electors afectats per l’enviament de paperetes errònies

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha confirmat que uns 2.000 electors han rebut paperetes en blanc errònies als seus domicilis. Solé atribueix l’equivocació al “poc temps” que han tingut per preparar l’enviament.

19:18
   

Illa arriba a la seu del PSC

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha arribat ja a la seu del partit, al carrer de Pallars de Barcelona, per seguir la nit electoral i els resultats acompanyat de la cúpula del partit. En declaracions a la premsa a la seva arribada, ha desitjat que “el canvi prengui forma a les urnes” i ha augurat que és un canvi “que arriba per quedar-se”

19:10
   

Sabater arriba al local on seguirà la nit electoral

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ja és al casal popular de Sabadell Can Capablanca, des d’on seguirà els resultats dels comicis d’aquest diumenge. L’exalcaldessa de Badalona ha arribat a dos quarts de cinc al casal popular de la capital vallesana on també hi ha la número tres per Barcelona, Eulàlia Reguant, i el número quatre, Xavi Pellicer.

19:01
   

Neteja cada 15 minuts al Mercat de l’Abaceria

El personal de neteja del col·legi del Mercat de l’Abaceria està desinfectant de forma intensa i reiterada les instal·lacions per evitar que s’hi puguin produir contagis. En aquest local, una persona passa a netejar les meses cada 15 minuts.

18:57
   

VÍDEO | Així s’equipen els EPI els membres de les meses

18:52
   

Les meses ja s’equipen amb els EPI

Els membres de les meses ja s’estan equipant amb els equips de protecció individual (EPI). Aquesta persona és membre d’un dels punts de votació del col·legi del Mercat de l’Abaceria.

18:44
   

Menys cua al Mercat de Sant Antoni

Aquesta tarda, hi ha menys cua al macrocol·legi electoral del Mercat de Sant Antoni. La quantitat de gent que espera per dipositar el seu vot ara en aquesta seu electoral és molt menor que la que hi havia en el mateix punt aquest matí, on s’han format força embolics i cues. 

18:31
   

La participació cau més de 20 punts a Barcelona

La participació a Barcelona fins a les 18 h se situa en el 47,37 %. representa 21,57 punts menys respecte als comicis del 2017, els darrers. Llavors, un 68,94 % dels cens electoral ja havia votat.

18:20
   

Protecció per als membres de les meses

En les eleccions més atípiques dels darrers anys, els membres de les meses disposen de diferents materials de protecció per fer de les meses un espai segur. Guants d’un sol ús, equips de protecció individual per a la franja de 19 a 20 h, quan voten els positius per coronavirus o contactes estrets, dues mascaretes FFP2 i una pantalla facial

17:59
   

Embolic a primera hora per constituir mesa al Mercat de l’Abaceria

En una de les meses del Mercat de l’Abaceria els ha faltat el president a primera hora d’aquest matí i han fet falta substituts. Alguns membres de les meses, es queixen que només se’ls ha donat una mascareta FFP2 per passar tot el dia. Tampoc no hi ha mampares i això els preocupa, tot i que hi ha la distància de seguretat corresponent. Disposen d’EPI, però estan expectants per saber qui els ajudarà a col·locar-los correctament de 19 a 20 h, quan votin els positius i els contactes directes.

17:44
   

Meses a la intempèrie

Les meses de l’Escola Pau Casals, a Gràcia, són a l’aire lliure, sota unes carpes. Això vol dir que els membres de les meses hauran de romandre tot el dia a la intempèrie. 

 

17:25
   

La papereta en blanc enviada pel govern comptarà nul

Les paperetes en blanc enviades per la Generalitat en la tramesa que ha fet arribar a tots els domicilis no son vàlides per votar en blanc i seran nul·les. Ho ha decidit la Junta Electoral Central. Es tracta d’un error per part de la Generalitat que el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López ha explicat a través de les xarxes socials: “No eren paperetes en blanc: eren restes de guillotinar paperetes (no es van treure a manipulació i van quedar dins el sobre)”.

 

17:07
   

Persones cegues reclamen més opcions adaptades per poder votar

Les persones amb discapacitat visual fa uns anys que poden votar d’una forma més privada gràcies als lots de votació en braille. Aquesta opció els permet poder dipositar la butlleta triada sense haver de demanar ajuda a un acompanyant, i mantenir així la privacitat del seu vot. Enguany, per a les eleccions catalanes, també han tingut l’opció de rebre el lot a casa. Tot i això, consideren que és insuficient. Membres de l’ONCE expliquen que l’opció de votar per correu encara no és accessible.

Vot braille eleccions

16:47
   

Dos detinguts per negar-se a dur la mascareta i agredir els Mossos

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos joves aquest matí al municipi de Castellvell del Camp, al Baix Camp, en negar-se a dur la mascareta quan es dirigien a votar, segons han informat fonts policials a l’agència EFE. Quan la policia els ho ha requerit, s’han negat a posar-se la mascareta i s’hi han enfrontat. Els joves han agredit físicament dos agents, els qui han sofert esgarrapades. Posteriorment, han estat traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Reus, on presten declaració abans de passar a disposició judicial.

16:32
   

Sondeig conjunt de betevé i ‘el Periódico’, a les 20 h

betevé i ‘el Periódico de Catalunya’ tindran sondeig propi el 14-F, realitzat per la consultora GESOP. Les dades del sondeig es donaran a conèixer a partir de les 20 h en un programa especial de seguiment de la jornada electoral, presentat per Eva Arderius, així com al web i als perfils socials de ‘btv notícies’ a Twitter, Facebook i Instagram.

16:20
   

Una embarassada de sis mesos, presidenta de mesa

Es diu Míriam Bové, està embarassada de 26 setmanes i aquest 14-F li ha tocat ser membre d’una mesa electoral al Centre Cívic Pere IV, a les Corts. Va rebre la citació fa una setmana per ser vocal, però ha hagut de presidir el punt de votació perquè al reclamat com a president ha vist acceptades les seves al·legacions. Ella també va demanar no formar part de la mesa adjuntant un certificat mèdic sobre el seu estat de gestació, però no ha obtingut resposta i ha hagut de presentar-se al col·legi, on ha acabat presidint la mesa. “He sentit molta impotència”. T’expliquem el seu cas.

16:10
   

Hi ha un mínim de participació per validar unes eleccions?

La por i la incertesa per la pandèmia fan augurar una participació més baixa que en conteses electorals anteriors. Què passa si el nombre de persones que han anat a volar és molt baix? Es poden invalidar unes eleccions per una participació excessivament baixa? La resposta és que no. Ara bé, una “abstenció diferencial” sí que podria ser causa d’invalidació d’uns comicis.

En què consisteix aquesta “abstenció diferencial”? Es pot donar el cas en aquestes eleccions del 14-F? El director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, en resol els dubtes.

15:22
   

365 punts de votació amb normalitat a Barcelona

Els 365 punts de votació que hi ha a Barcelona aquest 14 de febrer estan funcionant, en general, amb plena normalitat. A banda de les cues registrades a l’exterior d’alguns col·legis, totes les meses s’han pogut constituir i ara s’està en espera de saber si en algun cas la votació es tancarà més enllà de les 20 h per recuperar el temps perdut a l’inici, a causa de les dificultats de constitució.

15:03
   

Permís retribuït i no recuperable per als treballadors del 14-F

Les persones que treballin aquest 14 de febrer tenen un permís laboral per poder anar a votar. És un permís retribuït i no recuperable de quatre hores, tal com recull el DOGC. Això vol dir que les empreses estan obligades a donar aquest temps als treballadors que vulguin anar a dipositar el vot a l’urna. Aquí tens tota la informació.

14:54
   

Dispositiu policial inèdit en unes eleccions

Tots els col·legis electorals de Catalunya tenen agents de la policia presents ininterrompudament. Concretament n’hi ha dos per local, que s’hi estaran fins al recompte de vots. Segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, es tracta del dispositiu de seguretat electoral “més ambiciós de la història de la democràcia”.

14:41
   

Budó: “És important que la ciutadania participi”

La consellera de la Presidència i portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha votat aquest diumenge al matí al seu col·legi electoral de la Garriga. A la sortida, la consellera ha cridat “que tothom surti a votar” per garantir una participació massiva. “És important que la ciutadania participi malgrat la pluja i totes les dificultats que aquest any no són només la pluja. Estem al col·legi amb totes les mesures de seguretat i higiene, i això garanteix que es podrà celebrar amb normalitat la jornada”, ha comentat.

meritxell budo vota 14f

14:32
   

Bou (PP) vota a la Biblioteca Joan Maragall

El president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, ha votat aquest diumenge al seu col·legi, a la Biblioteca Joan Maragall. Des d’aquí, el líder popular ha dit que vol que la seva formació guanyi els comicis, però que es conforma amb un “govern que no estigui amb la idea del procés”

14:26
   

Artadi: “Anar a votar és escollir”

La presidenta del Grup Municipal de JxC i candidata de Junts al Parlament, Elsa Artadi, ha animat la ciutadania a votar “massivament” aquest diumenge. “Anar a votar és escollir”, ha recordat.

14:23
   

Torra demana anar a votar “per Catalunya i per la vida”

L’expresident de la Generalitat Quim Torra ha reclamat anar a votar “massivament, per Catalunya i per la vida” a les eleccions catalanes. “Ens poden inhabilitar, ens poden reprimir, però tenim el nostre vot”, ha dit. També ha celebrat que s’hagin pogut constituir totes les meses electorals i ha agraït la tasca de totes les persones “que ho han fet possible”.

14:19
   

INFOGRAFIA | Participació a Barcelona fins a les 13 h, per districtes

14:13
   

Protegits de cap a peus el 14-F

Amb granotes de color blanc que els cobria tot el cos, mascaretes d’alta protecció i guants. Així han anat a votar dos homes al Centre Cultural Pere Pruna, al barri de Sant Gervasi – la Bonanova. La imatge ha cridat l’atenció de la resta d’electors que hi feien cua

14:10
   

Albiach demana votar pel “diàleg” i per frenar Vox

La candidata d’En Comú Podem a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha cridat a votar pel “diàleg”, per una “sortida social a la crisi” i per “frenar l’extrema dreta”: “Necessitem fraternitat i b”. Així ho ha dit als mitjans després de votar a l’Institut d’Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra, a l’Eixample.

14:07
   

Colau demana votar per “frenar l’extrema dreta”

Després de votar al Centre Cívic la Sedeta, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha animat els ciutadans a votar aquest 14-F per “frenar l’extrema dreta”. “Necessitem un govern fort, d’esquerres, que faci polítiques útils per defensar els drets bàsics i frenar l’extrema dreta”, ha reivindicat.

14:03
   

Abrics i mantes a les meses

La pandèmia pel coronavirus ha obligat a ventilar molt més els col·legis electorals, amb portes i finestres obertes. Això ha deixat imatges com aquesta: la de membres de mesa amb roba d’abric i, fins ii tot, amb mantes a les cames. És el cas de l’auditori AXA de Barcelona.

13:59
   

GRÀFIC | Participació a Catalunya fins a les 13 h

Després de constituir-se el 100 % de les meses de Catalunya, el govern de la Generalitat ha informat que la participació fins a les 13 h ha estat del 22,7 %, molt menor a la del 2017

Participacio Catalunya

13:55
   

Els EPI, abans de les 19 h a les meses

Per garantir que els membres de les meses disposin del temps suficient per equipar-se amb els equips de protecció individual (EPI), el govern de la Generalitat ha garantit que tot el material arribarà a les meses abans de les 19 h. Cal recordar que tots els disposaran de l’ajuda d’una persona per equipar-se’l i també per treure-se’l.

13:48
   

Borràs demana votar “pensant en l’1-O”

La candidata de Junts, Laura Borràs, ha votat aquest 14-F al seu col·legi electoral de Sarrià amb normalitat. A la sortida, la presidenciable de JxC ha animat a votar “pensant en l’1-O“. Borràs ha subratllat que aquest diumenge s’assembla “molt” al del referèndum del 2017 pel mal temps. La número dos de la llista per Barcelona ha encoratjat la ciutadania a participar i a votar “amb dignitat, per responsabilitat i il·lusió per transformar el país i el futur”.

13:46
   

La Junta Electoral valorarà si tancar alguns col·legis més tard de les 20 h

La Junta Electoral es reunirà de forma immediata per valorar els casos de les meses constituïdes a Barcelona pocs minuts després de les 10 h, hora límit per formar punts de votació d’acord amb la LOREG. Tal com ha explicat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, l’òrgan electoral valorarà aquests “casos concrets” i determinarà si cal allargar el temps de votació o no més enllà de les 20 h. 

Ara per ara, ha apuntat Solé, l’objectiu és que l’horari es mantingui fix i, per tant, que tots els col·legis tanquin a les 20 h.

13:43
   

Cuixart també vota aprofitant el tercer grau penitenciari

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha votat presencialment al seu col·legi  electoral a Barcelona, aprofitant el tercer grau penitenciari. Després de posar la seva papereta a l’urna, ha fet una crida a la participació en les eleccions del 14-F. “Que tothom prengui les mesures necessàries de distància, mascareta i, si fa falta, també amb la pinça al nas“, ha dit.

13:41
   

Menys participació per la pandèmia, la franja reservada i el vot per correu

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, atribueix la baixada de la participació fins a les 13 h a tres factors: el primer, al context de pandèmia en què se celebren aquestes eleccions; el segon, a la recomanació de la primera franja horària només per a persones vulnerables, i la tercera, a l’alt nombre de vots per correu emesos els darrers dies, els quals es comptabilitzaran un cop finalitzada la votació en urna.

13:40
   

Solé demana consultar l’app

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha demanat als ciutadans que utilitzin l’app mòbil creada pel govern català perquè, abans de sortir de casa, consultin l’afluència dels col·legis i evitar cues i aglomeracions.

13:39
   

Fins a 1 h de cua en alguns col·legis

En col·legis electorals com el del Mercat de Sant Antoni els electors han hagut d’esperar fins a 1 hora a la cua exterior per poder dipositar el vot a l’urna. L’escena s’ha repetit en diversos locals de Barcelona i coincidint amb les primeres hores d’obertura, recomanades per a les persones considerades de risc davant la covid-19.

13:34
   

Cau la participació a Barcelona

La participació a Barcelona fins a les 13 h ha caigut molt respecte als comicis del 2017. Fins ara ha votat el 22,49 % del cens, quan en les darreres eleccions ho va fer el 34,05 % fins a la mateixa hora. Això representa 12 punts menys

13:33
   

Carrizosa: “Qui no es mobilitzi que després no es queixi”

El candidat de Cs a president de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha assegurat que “qui no es mobilitzi ara que després no es queixi els propers quatre anys”. Després de votar en un col·legi electoral de l’Eixample, el presidenciable taronja ha assegurat que és “bàsic per a la democràcia” que es vagi a les urnes i ha dit que “el constitucionalisme s’ha de mobilitzar” per tal d'”obrir una nova etapa a Catalunya de convivència i canvi”

13:29
   

Torrent: “Votar és l’arma més poderosa a favor de la llibertat”

El president del Parlament i número tres d’ERC pel 14-F, Roger Torrent, també ha demanat anar a votar: “És l’arma més poderosa que tenim a favor de la llibertat i contra el discurs de l’odi“. En declaracions després de votar a Sarrià de Ter (Girona), ha dit que aquestes eleccions també han de permetre donar “més legitimitat i força a un Parlament i un govern que hauran d’afrontar reptes enormes“.

13:25
   

Sabater crida a votar per “conquerir drets”

La candidata de la CUP a les eleccions del 14 de febrer, Dolors Sabater, ha animat la ciutadania a votar “per conquerir drets”. “Vencem la por prenent les màximes precaucions”, ha dit la cap de llista cupaire a la sortida del col·legi on ha votat, l’Escola Lola Anglada de Badalona.

13:22
   

22,59 % de participació fins a les 13 h

Un 22,59 % dels catalans cridats a les urnes han votat fins a les 13 h, segons les dades del web resultats.parlament2021.cat. Això suposa 12 punts menys que en el primer avenç de participació dels comicis del 21 de desembre del 2017, quan a la mateixa hora havia votat el 34,69 % del cens. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, compareixerà aviat per actualitzar tota la informació. 

13:17
   

Jaume Collboni vota a l’Escola Grèvol

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, també ha votat passades les 12 del migdia, en aquest cas a l’Escola Grèvol, al carrer de Provençals.

jaume collboni vota 14f eleccions

13:15
   

Ada Colau vota a La Sedeta

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha votat aquest migdia, ja entrada la franja horària recomanada per al conjunt de la ciutadania. Ho ha fet al seu col·legi electoral habitual, al Centre Cívic la Sedeta

ada colau vota 14f eleccions

13:12
   

Creu Roja ajuda les persones amb mobilitat reduïda

Voluntaris de la Creu Roja s’han desplegat per diversos punts de Barcelona per ajudar les persones amb mobilitat reduïda a exercir el seu dret a vot. Estan actuant, per exemple, a l’Institut Poeta Maragall, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

13:09
   

Illa: “L’esperança és sempre més forta que la por”

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha animat tothom a votar i ha afirmat que fer-ho “és segur” per les mesures implantades als col·legis. “Cal votar amb esperança. L’esperança és sempre més forta que la por, i l’afecte, més fort que l’odi“, ha dit a la sortida del col·legi on ha votat, a la Roca del Vallès. 

13:04
   

Crítiques per l’organització al Camp del Ferro

L’organització de les cues i les meses que s’ha fet al pavelló del Camp del Ferro, convertit aquest 14-F en col·legi electoral, ha generat les crítiques d’algunes persones a les xarxes. Un elector assegura que hi ha vuit meses a la planta -2, amb “un únic ascensor minúscul d’entrada i un altre de sortida”. Això, diu, està provocant cues “gegants” a l’exterior del local.

13:00
   

Jordi Sànchez vota fora de la presó

L’exdirigent de l’ANC Jordi Sànchez ja ha votat aquest 14-F. És la primera vegada que vota fora de la presó després de cinc jornades electorals consecutives. El líder independentista ha demanat votar “sense por” per assolir la república catalana. “Llum als ulls i força al braç”, ha dit en un tuit.

12:57
   

Queixes per la mala ventilació als col·legis

El col·legi electoral del Casal de Barri del Raval, a la plaça de Josep Maria Folch i Torres, no té ventilació en la sala de votació. Així ho denuncien alguns electors a les xarxes socials, on també apunten que no hi ha ni mampares de separació, ni “mascaretes homologades” ni safates on deixar el DNI abans d’introduir el vot a l’urna.

12:53
   

Fernández: “Si no hi vas, altres decideixen per tu”

El candidat del PP a presidir la Generalitat, Alejandro Fernández, ha demanat una participació alta aquest 14 de febrer per “enfortir la democràcia”. A la sortida del col·legi on ha votat aquest migdia, el líder dels populars a Catalunya ha alertat de les conseqüències d’una abstenció alta: “Si no hi vas, altres decideixen per tu”, ha dit, dirigint-se al ciutadà.

12:49
   

Montillla, president de mesa

L’expresident de la Generalitat José Montilla és aquest 14-F president de mesa al seu col·legi electoral, a Sant Just Desvern. El polític socialista era suplent del president de la seva mesa, però aquesta persona havia presentat al·legacions i, finalment, no ha hagut d’exercir com a tal en ser dispensada d’això.

12:47
   

Chacón diu que votar el 14-F és “més fonamental que mai”

La candidata del PDeCAT el 14-F, Àngels Chacón, ha dit que anar a votar sempre és “fonamental”, però ha afirmat que aquest diumenge ho és “més que mai” perquè Catalunya està decidint com sortirà de la crisi “sanitària, econòmica i social”. La cap de llista s’ha mostrat “convençudíssima” que la majoria de ciutadans optaran per una opció “moderada i centrada” que aposti per un “bon govern” i “faci posar en marxa” Catalunya.

12:43
   

Sense president ni suplents de president a una mesa a Gràcia

En una de les dues meses electorals de l’Escola Josep Maria Jujol (Gràcia) que no s’han pogut constituir fins a les 9.53 h no hi havia el president ni tampoc els seus dos suplents. Per poder cobrir la vacant, finalment han recorregut als substituts dels vocals. Tot plegat ha fet retardar la formació d’aquest punt de votació.

12:37
   

El poliesportiu Camp del Ferro, convertit en col·legi electoral

poliesportiu camp ferro barcelona 14f 140221

12:32
   

Aragonès demana omplir les urnes de “determinació” i “llibertat”

El cap de llista d’ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, fa una crida a anar a votar aquest 14-F i omplir les urnes de “determinació” i “llibertat”. Després de votar a l’Institut Joan Coromines de Pineda de Mar (Maresme), Aragonès ha recordat que el sufragi és “l’eina” per decidir el futur en “llibertat” i per escollir com ha de ser el país que es deixi a les generacions del futur. “Omplim les urnes. Els catalans sempre que n’hi ha ens hi aboquem. Estic convençut que així serà”, ha sostingut.

12:27
   

Protesta en la votació de Garriga

La votació del candidat de Vox, Ignacio Garriga, al col·legi electoral Sant Joan de la Salle de Barcelona ha rebut la protesta de desenes de persones del moviment feminista Femen. La votació del presidenciable del partit d’ultradreta ha estat protegida per un dispositiu dels Mossos d’Esquadra.

A la sortida del local, Garriga ha denunciat que aquesta és “la primera vegada que un candidat que va a votar és increpat”. “A sobre ens diuen feixistes”, ha afegit. 

12:05
   

Falta de sobres en una mesa de la Josep Maria de Jujol

La de la fotografia és una de les dues meses electorals de l’Escola Josep Maria de Jujol que no s’ha constituït fins a gairebé tocades les 10 h. El motiu: la falta de sobres

mesa electoral escola josep maria jujol 14f

12:00
   

El Mercat de Sant Antoni combina el col·legi amb el Dominical

Les instal·lacions del gran Mercat de Sant Antoni tenen aquest diumenge una doble funció: d’una banda, funciona com a col·legi electoral per primera vegada en la història i, de l’altra, acull el Mercat Dominical, que durant cinc diumenges seguits no ha pogut obrir. La presidenta del mercat, Fuensanta García, ha explicat que l’afluència de persones aquest 14 de febrer està sent com la d’un diumenge qualsevol.

11:57
   

Dues meses al límit a l’Escola Josep Maria Jujol

Els exteriors de l’Escola Josep Maria Jujol registren cues de persones esperant per poder entrar a votar. En aquest col·legi electoral, dues meses no s’han pogut constituir fins al voltant de les 10 h, l’hora límit segons la LOREG per a la seva formació. 

escola josep maria jujol 14f

11:53
   

34.000 al·legacions rebudes 

Les juntes electorals han rebut un total de 34.000 al·legacions de persones que rebutjaven formar part de les meses electorals a Catalunya, de les quals unes 22.000 han estat acceptades fins ara. El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha dit que aquest nombre elevat d’al·legacions ha obligat a activar mecanismes de substitució dels membres de les meses per part dels ajuntaments per garantir-ne la constitució. Finalment, totes les meses de Catalunya han pogut ser constituïdes

11:48
   

Què passa amb els retards de les meses constituïdes?

La constitució d’algunes meses electorals s’ha produït passades les 9 h i alguna s’ha comunicat més enllà de les 10. Alguns experts apunten que la LOREG no preveu ampliar l’horari de votació en aquests casos, però sí quan la votació s’interromp durant la jornada. Aquest temps perdut s’ha de recuperar a partir de les 20 h. Això vol dir que si s’atura la votació de la mesa durant 30 min, malgrat els col·legis tanquin a les 20 h, aquesta mesa haurà de seguir funcionant mitja hora més.

El retard en l’obertura no suposa cap irregularitat que invalidi el resultat, segons els experts.

11:41
   

Ernest Maragall vota al seu col·legi

El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha votat enmig de la primera franja horària recomanada per al col·lectiu de risc. Ho ha fet a l’Escola Pia del carrer de Balmes, 208.

Ernest Maragall ERC 14f

11:30
   

L’app del 14-F

El govern de la Generalitat ha fet pública una nova app pel 14-F. L’aplicació mòbil no només permet seguir les dades de participació i els resultats de les eleccions al Parlament, sinó que durant tota la jornada l’elector pot consultar-la per saber l’afluència que hi ha al seu col·legi. Així funciona aquesta eina

11:19
   

Constituïdes el 100 % de les meses

Quan passen pocs minuts de les 11 del matí, el conseller d’Acció Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha confirmat en un tuit que s’han constituït el 100 % de les meses a Catalunya. “Gràcies a tothom per la responsabilitat i el compromís cívic”, ha dit. 

11:18
   

Sense requeriments notarials en l’arrencada del 14-F

El Col·legi de Notaris de Catalunya ha informat que fins a les 9.30 hores no havia rebut cap requeriment notarial per acreditar possibles incidències sorgides en l’hora prèvia a l’obertura dels col·legis, ni després de la primera mitja hora de votació.

11:15
   

Fins a quina hora es pot votar avui?

Des de les 9 h que els catalans poden anar al seu col·legi a votar de cara a aquestes eleccions al Parlament de Catalunya. Fins a quina hora es pot votar avui? Què passa si els locals tanquen i t’has quedat a dins en espera de dipositar el vot a l’urna? Encara hi ets a temps? T’ho expliquem.

11:09
   

1.648 treballadors de Correus per garantir el vot per correu

Correus ha establert un “desplegament logístic especial” que integren 1.648 treballadors i 1.717 vehicles per lliurar els vots per correu a les meses aquest 14 de febrer. Un primer equip de treballadors lliurarà els vots en custòdia a les 9.139 meses; un altre grup farà arribar a les meses aquells vots que es rebin durant la jornada, i un tercer equip recollirà el denominat “tercer sobre” de les meses de cada col·legi electoral amb el resultat final de l’escrutini.

11:05
   

Cues al Mercat de Sant Antoni

És una de les imatges del 14-F: la del Mercat de Sant Antoni funcionant per primera vegada com a col·legi electoral en una jornada de comicis. S’hi estan registrant llargues cues d’electors esperant per poder entrar a votar.

10:58
   

Constituïdes el 99,15 % de les meses

A mesura que passen els minuts, el percentatge de meses constituïdes i comunicades a l’autoritat electoral augmenta. A aquesta hora s’han pogut formar el 99,15 % dels punts de votació.

10:51
   

Reunió del CECOR a Interior

El Centre de Coordinació dels Mossos d’Esquadra (CECOR) s’ha reunit aquest matí al Departament d’Interior. El conseller Miquel Sàmper i la resta de la cúpula del departament han seguit les incidències que s’han anat produint als col·legis electorals de Catalunya.

cecor miquel samper interior 14f

10:46
   

On vota cada candidat? 

Després de dies intensos de campanya, els candidats a presidir la Generalitat de Catalunya aniran a votar aquest diumenge als seus col·legis. On i quan voten? Consulta el lloc i l’hora. Alguns ho faran a Barcelona.

candidats generalitat eleccions 14f

10:42
   

Els primers votant al Mercat de Sant Antoni 

mercat sant antoni 14f

10:36
   

Confusió al col·legi del Mercat de Sant Antoni

Els electors que han de votar al col·legi electoral del Mercat de Sant Antoni no saben per on han d’entrar per poder votar, ja que el recinte té diversos punts d’accés. Tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra hi estan treballant per guiar els votants a la porta d’entrada correcta.

10:31
   

Els resultats del 14-F els coneixerem aquesta nit

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha confirmat que aquesta mateixa nit ja es faran públics els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya. Davant del fet que s’han pogut constituir gairebé totes les meses electorals, “no hi hauria motius” per fer públic l’escrutini més enllà d’aquesta nit, ha dit. 

Si bé no ha confirmat a partir de quina hora es coneixeran els resultats, sí que ha dit que serà més tard de l’habitual perquè el procés de recompte d’enguany serà “més lent”, tant pel vot per correu com per les mesures de seguretat que hauran de complir els membres de les meses.

10:26
   

Barcelona: 96,89 % de les meses constituïdes

En el cas concret de Barcelona, el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha assegurat que s’han constituït el 96,89 % de les meses, un percentatge lleugerament inferior al del conjunt de Catalunya. “On hi ha més nombre de meses i col·legis, també hi ha hagut més dificultat a l’hora de constituir-les”, ha dit, tot i que la majoria de les incidències són “pròpies de qualsevol procés electoral”.

10:24
   

Mateixes meses constituïdes que el 2017

“Estem en el mateix percentatge de constitució de meses informades que les que vam tenir el 2017. Això confirma que, malgrat la percepció d’incertesa i d’inseguretat que podien tenir aquestes eleccions, hem traslladat un missatge de plena seguretat”, ha celebrat el conseller Bernat Solé. Assegura que s’ha fet bé la “primera part de la feina” i que ara cal que tothom acudeixi a votar al seu col·legi “prenent totes les mesures” i “fent un exercici de civisme i de responsabilitat”.

10:19
   

Constituïdes el 97,4 % de les meses

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha xifrat en 97,4 % el total de meses constituïdes abans de les 10 h. “Celebrarem les eleccions amb normalitat”, ha celebrat el dirigent del govern, qui ha explicat que durant aquesta jornada les autoritats electorals valoraran “cadascuna de les incidències” que han impedit la constitució dels punts de votació.

10:13
   

Solé fa una valoració positiva de l’obertura dels col·legis 

Malgrat el retard en l’obertura d’alguns col·legis i el retard en la constitució de meses, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha valorat positivament la manera com s’ha desenvolupat el matí. Afirma que les dades són similars a les que hi va haver en els comicis anteriors, l’any 2017. Solé ha demanat als ciutadans que segueixin les recomanacions del govern a l’hora d’anar a votar: seguir les franges horàries recomanades, portar la mascareta i dur el vot preparat des de casa

10:06
   

Comença la primera compareixença del govern

Comença la primera compareixença prevista del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, d’aquesta jornada electoral. Ho fa des del Parlament de Catalunya, on s’ha instal·lat el Centre de Difusió de Dades. Solé havia de comparèixer a les 9.45h, però la roda de premsa ha començat amb retard. Pots seguir la compareixença des d’aquesta mateixa pàgina.

09:57
   

Pendents de la constitució de les meses

El govern va establir les 10 h del matí com a l’hora límit per constituir les meses. A les 9.55 h hi havia un 94 % de les meses llestes a Barcelona. Segons va explicar la Generalitat fa uns dies, si a les 10 h del matí no s’ha constituït la mesa, la Junta Electoral de Zona convocarà una segona votació el 16-F. Els afectats, no podran votar a la mesa del costat ni en cap altre col·legi electoral proper.

09:52
   

Més de 2.600 treballadors al dispositiu de Correus 

Aquestes eleccions, marcades per la pandèmia, el vot per correu ha pres especial rellevància. Correus ha establert un desplegament logístic especial amb 2.648 treballadors, entre personal de repartiment i d’oficines. Segons ha informat l’empresa en un comunicat, quan s’obrin els locals electorals, un primer equip de treballadors entregarà els vots custodiats a les 9.139 meses distribuïdes a tot Catalunya. 

09:32
   

Retards significatius en la constitució d’algunes meses a Barcelona

Segons les dades que facilita el govern a través de l’aplicació mòbil, a les del 9 h matí, quan han obert els col·legis electorals, encara hi havia moltes meses per constituir. A Barcelona, només el 47 % de les meses, 915, s’havien pogut constituir. Un dels col·legis que ha obert amb retard ha estat, per exemple, el del Mercat de Sant Antoni (el més gran de la ciutat), el del poliesportiu de l’Estació del Nord o el del Mercat del Ninot. A les 9.20 h, la xifra havia augmentat fins a un 78 % (1.511 meses), la qual cosa significa que una de cada cinc meses encara no havien obert.

09:23
   

Un cens de 70.000 persones més que el 2017

El cens d’aquestes eleccions és de gairebé 70.000 persones més que els últims comicis del 2017. On hi ha més locals electorals és a la província de Barcelona, amb 1.728 i 6.694 meses; seguida de Girona, amb 361 col·legis i 853 meses; Tarragona, amb 357 col·legis i 1.026 meses i, per últim, Lleida, amb 317 col·legis i 566 meses. Els ciutadans escolliran 135 diputats: 85 a Barcelona, 18 a Tarragona, 17 a Girona i 15 a Lleida.

09:11
   

Els primers votants, a les portes dels col·legis

Tot i que ja passen uns minuts de les 9h del matí, alguns col·legis encara no han obert. Malgrat tot, ja hi ha alguns votants que fan cua per poder entrar-hi. Al Mercat del Ninot, molts ja venen amb el vot preparat des de casa, tal com recomana la Generalitat. Recordem que de 9 a 12 h és la franja destinada perquè votin les persones de risc i majors de 65 anys.

 

08:56
   

Un 40 % de les meses constituïdes

Quan queden quatre minuts per a l’obertura de col·legis, només s’han constituit un 40 % de les meses a Barcelona, segons l’aplicació de la Generalitat. Al conjunt de Catalunya el percentatge és de gairebé el 60 %.

08:47
   

Més de 14.000 policies aquest 14-F

Un total de 14.200 agents dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals controlaran la seguretat durant la jornada electoral a Catalunya i per primera vegada hi haurà una patrulla fixe a cada col·legi.

En concret, en el marc del dispositiu “Escó 21”, avui es mobilitzaran un total de 10.200 agents dels Mossos d’Esquadra i 4.000 de les policies locals, als quals la Generalitat ha acordat augmentar la seva retribució dels 36 euros bruts previstos inicialment a 152 euros. Respecte a les últimes eleccions autonòmiques, del 21 de desembre de 2017, es desplegaran 2.000 mossos més i 1.200 agents de policies locals més.

08:38
   

Peña-López defensa que és “molt difícil” que les meses electorals no es puguin constituir a l’hora prevista

El director general de participació ciutadana i processos electorals, Ismael Peña-López, ha defensat que és “molt difícil” que les meses electorals no es puguin constituir a l’hora prevista. Ho ha dit en una entrevista a TV3, on també ha recordat que el 99,5% ja compten amb tres o més persones. “Es pot disposar d’altres suplents, el risc que no obri un gruix important de meses és molt baix”, ha insistit. Si cal moure gent a un col·legi electoral diferent, els Mossos podrien assumir aquesta tasca. Pel que fa a les meses que es constitueixin amb retard, allargaran el tancament.

08:29
   

Hi ha 101 col·legis electorals més. On em toca votar?

A Barcelona, enguany, hi ha un total de 365 col·legis electorals, 101 més que en les anteriors eleccions catalanes de 2017. Tot, per evitar concentracions de persones i, així, garantir les distàncies de seguretat. Això vol dir que hi ha barcelonins que han de votar en un local diferent de l’habitual. Per tant, es recomana consultar l’adreça del col·legi electoral que correspon a cada votant. A la targeta d’inscripció censal rebuda a casa, s’inclou aquesta informació, així com la mesa exacta on cal dipositar el vot. També s’indica en el cens electoral, el qual es pot consultar presencialment als ajuntaments, a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral d’empadronament i als consolats. 

 

08:18
   

19 meses obertes a Barcelona

Queden poc menys de tres quarts d’hora per a l’obertura dels col·legis electorals i ara mateix, segons l’aplicació del 14-F que ha posat en marxa el govern de la Generalitat, a la ciutat hi ha 19 meses obertes, que representa gairebé un 1 % del total. 

08:13
   

Els mercats i els poliesportius, nous punts de votació

En aquests comicis els mercats i els poliesportius es converteixen per primera vegada en punts de votació.  Als mercats de Sants, Hostafrancs, Ninot, Concepció, Abaceria i Sagrada Família, les meses s’ubicaran als passadissos de les parades d’alimentació. L’Ajuntament ha previst un dispositiu especial de neteja per desinfectar els espais abans, durant i després de la jornada electoral. Al Mercat del Ninot, els membres de les meses els han pres la temperatura en el moment d’entrar a les instal·lacions.

08:06
   

Arriben els membres de les meses electorals 

Encara queda una hora per a la obertura dels col·legis electorals, però els que ja estan als punts de votació són els ciutadans que han estat cridat a formar part de les meses. A l’Estació del Nord han format una llarga cua. 

Aquestes són unes eleccions antípiques per la situació sanitària i una de les incògnites és saber si es podran constituir totes les meses. Molts ciutadans seleccionats han presentat al·legacions per no anar-hi i de fet, per primera vegada tots els suplents hauran d’esperar-se al punt on han estat convocats fins a les 10 h. En cas que no es pugui constituir alguna mesa en un altre col·legi, que no sigui el seu, hauran de desplaçar-s’hi. 

07:53
   

Compareixences del govern

A les 9.45h hi ha prevista la primera compareixença del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé. Ho farà des del Parlament de Catalunya on s’ha instal·lat el Centre de Difusió de Dades d’aquesta jornada electoral. Solé tornarà a comparèixer a les 13.30h, a les 18.30h i a les 22.30h. Les rodes de premsa es podran seguir en directe des d’aquesta mateixa pàgina.

07:36
   

11 hores per dipositar el vot, però hi ha franges recomanades

Els col·legis electorals obren portes a les 9 h i tanquen a les 20 h, hora en què es coneixeran els primers sondejos a peu d’urna i començarà l’escrutini dels vots. Si bé es permet anar a votar a qualsevol de les 11 hores d’obertura dels col·legis, des del govern, s’ha fet una crida a complir amb les franges de vot recomanades segons la condició sanitària de cada votant. De 9 a 12 h els col·lectius de risc i de 19 a 20 h les persones contagiades, contactes estrets i casos sospitosos que estiguin en quarantena. La resta de la jornada, de 12 a 19 h, està destinada a la ciutadania general: electors que no són de risc ni estan en quarantena.  

07:19
   

Guia per anar a votar: franges, mascareta i mesures covid 

D’aquí a dues hores, a les 9 h, està previst que es constitueixin les meses d’una de les jornades electorals més atípiques de la història. 1.099.282 barcelonins estan cridats a votar per decidir qui ocuparà el govern de la Generalitat en els propers quatre anys. Exerciran el dret a sufragi en plena pandèmia i amb mesures extraordinàries de seguretat sanitària: de fet, algunes veus expertes recomanen que s’empri la mascareta FFP2 per anar a votar als col·legis.