El candidat de Junts per Catalunya (JxC) a les eleccions generals per Lleida, Jordi Turull, ha irromput en campanya aquest dissabte. Després que el Suprem rebutgés deixar-lo en llibertat per fer campanya i denegués també la petició de fer-ne durant els recessos del judici al procés, la Junta Electoral Central ha autoritzat pocs minuts abans de l’inici de l’acte que Turull intervingués en un míting a la Seu d’Urgell per vídeoconferència des de Soto del Real.

Els motius de Turull per presentar-se

Turull ha dit la candidatura de JxC “no és simbòlica, sinó que ho és amb totes les conseqüències” i que ser el cap de llista per Lleida és un “gran honor” i un “gran goig” per tres motius. El primer, per poder “defensar tossudament allò que l’Estat hauria d’haver fet ja fa temps per aquestes comarques”. El segon, perquè presentar-se a les eleccions és la “millor manera” després d’un any a la presó “de demostrar que són més fortes les nostres conviccions que les injustícies de l’Estat” i que “és més fort l’esperit de l’1 d’octubre que aquest empresonament injust”. I el tercer, perquè la candidatura de JxC respon a “l’esperit d’unitat, de transversalitat i de determinació de la gent que posa per davant els interessos de país als interessos de partit”.

Turull ha remarcat que la paraula “resignació” no “existeix en el nostre diccionari polític”, i ha recordat que amb “l’actitud d’anar tots a l’una, amb esperit de transversalitat i determinació, vam fer possible allò que des de l’Estat no paraven de dir que era impossible: el referèndum del primer d’octubre”. En aquest sentit, ha assegurat que a JxC són “l’esperit de l’1 d’octubre i anirem a Madrid amb aquesta actitud”, i ha exemplificat que “si les generacions que ens han precedit haguessin caigut en el mal menor i no en la persistència, ara no em podria adreçar a vosaltres en català”.

El 28-A, “una gran oportunitat”

L’exconseller ha admès que el moment és “transcendent, delicat i greu”, però també s’ha mostrat esperançat. Per Turull, les eleccions generals són l’oportunitat d’enviar un missatge “a l’Estat i al món” per “deixar-los clar que l’1 d’octubre no és cosa d’un dia, sinó la determinació d’un país que vol esdevenir lliure”. En aquest sentit, també ha dit que cal enviar un missatge que deixi “clar” que “la solució al clam dels catalans ha de venir des del diàleg i la política, però en cap cas dels tribunals i la presó”.

Turull, emocionat

Després de 425 nits a la presó, amb un mes de llibertat provisional el desembre del 2018, Turull ha començat visiblement emocionat el seu discurs. També ha dirigit les seves primeres paraules a la gent que els dona suport: “No us podrem agrair mai prou i com correspondria tot el vostre escalf. No sabeu com ens ajuda a anar amb la dignitat intacte i el cap ben alt al judici i a la presó. Sempre estarem amb deute amb vosaltres“, ha dit.

Abans d’acabar, Turull ha volgut remarcar que “no ens hem de distreure” amb l’endemà de les eleccions, sinó “en aconseguir la major força possible perquè, com més en tinguem, més podrem fer” i ha demanat “omplir les urnes” i deixar de banda “els càlculs”. 

Les seves últimes paraules han tornat a ser d’agraïment: “Us enyoro molt i us estimo molt. Visca Catalunya lliure!”, ha exclamat enviant un petó i tocant-se el cor. Just després, la senyal s’ha interromput i s’ha pogut veure la número dos per Barcelona, Laura Borràs, visiblement emocionada, acompanyada el president de la Generalitat, Quim Torra.

JxC vol el mateix per Sànchez i Rull

JxC també ha demanat que el número u per Barcelona, Jordi Sánchez, pugui comparèixer per videoconferència en una roda de premsa que la formació intentarà fer conjuntament amb el seu cap de files, Carles Puigdemont, des de Waterloo, aquest dilluns. De la mateixa manera, també han sol·licitat que el seu cap de llista per Tarragona, Josep Rull, participi al míting d’aquest diumenge a Reus.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”també et pot interessar…” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]