Buch i Lloveras fan declaracions a la premsa per la causa contra l'1 d'octubre

(ACN) El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat per al proper 6 de novembre el conseller d’Interior, Miquel Buch, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, per promoure l’1-O entre els alcaldes, quan el primer presidia l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la segona, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). El TSJC havia enviat al febrer la causa al Tribunal Suprem, però el magistrat instructor de l’alt tribunal Pablo Llarena va rebutjar la seva competència per investigar-la. La investigació deriva de la querella per desobediència que la fiscalia va presentar el setembre de l’any passat i es tramita al TSJC perquè Buch, com a conseller, és aforat.

El TSJC va admetre a tràmit la querella per desobediència i va acordar citar-los a declarar com a investigats, encara que sense fixar una data, en espera que la resolució fos ferma. Quan el Suprem va assumir la causa per rebel·lió contra els líders independentistes, el TSJC li va remetre la investigació sobre Buch i Lloveras, per evitar “resolucions contradictòries” i possibilitar “la investigació i enjudiciament conjunts” del cas relatiu al procés sobiranista.

Segons l’exposició raonada que el magistrat instructor de la Sala Civil i Penal del TSJC Jordi Seguí va enviar a Llarena, a les 23.31 h del 6 de setembre, minuts després d’haver-se aprovat la Llei del referèndum, Lloveras i Buch van enviar un correu electrònic als alcaldes de Catalunya en què se’ls indicava que havien de procedir a confirmar la disponibilitat de locals de votació, i els facilitaven un model de decret d’alcaldia per mostrar el seu suport polític al referèndum.

Tot i la suspensió del referèndum per part del Constitucional, el 10 de setembre Lloveras va enviar un altre correu als associats amb un informe elaborat pel col·lectiu Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local per la Independència (SITxCAT) sobre l’1-O, que concloïa que el dret internacional empararia l’actuació dels funcionaris que desobeïssin el TC i complissin la llei catalana.

El 12 de setembre, Lloveras i Buch van enviar un tercer correu amb el nom de ‘Material de campanya per al referèndum de l’1 d’octubre’, que contenia el model de dos cartells de foment de la participació i, en el cas de l’AMI, un que demanava el vot afirmatiu.