El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el Reglament de participació ciutadana de Barcelona, que permet la celebració de multiconsultes. El Ple va aprovar aquest text l’octubre del 2017 i la intenció del govern d’Ada Colau era celebrar una multiconsulta cada any, excepte en any electoral. Amb aquesta decisió, queda enlaire la convocatòria d’aquesta cita per al 2020.

La Secció Cinquena del Contenciós Administratiu considera que el reglament “no respecta el règim legal bàsic establert” i estima el recurs interposat per l’associació Advocats Catalans per la Constitució. La sentència afirma que és possible que els ajuntaments facin consultes però que s’han de sotmetre a la normativa estatal i han de rebre l’autorització del Govern espanyol. El text diu que el reglament només preveia aprovar la multiconsulta pel plenari municipal.

L’Ajuntament presenta recurs de cassació

Fonts municipals han explicat que l’Ajuntament de Barcelona presentarà un recurs de cassació davant del TSJC contra aquesta sentència. El recurs, apunten, té caràcter suspensiu i, per això, asseguren que el reglament continuarà vigent fins que no es resolgui.

En un fil a Twitter, el regidor de Participació, Marc Serra, ha dit que la sentència és “un atac indiscriminat a la sobirania local”. “Les consultes ciutadanes són una conquesta democràtica irrenunciable”, apunta Serra, que afegeix que “ara més que mai, defensar el Reglament de participació ciutadana és defensar la democràcia”.

La multiconsulta, un camí ple d’entrebancs

Des que en el mandat anterior el govern d’Ada Colau va anunciar la intenció de fer una multiconsulta cada any, la iniciativa ha topat amb diversos entrebancs jurídics i polítics. S’hi van presentar diversos recursos en contra, per part d’associacions i fins i tot la Delegació del Govern espanyol. A més, quan les preguntes per iniciativa ciutadana van arribar al plenari, el 2018, la majoria de grups hi van votar en contra i la multiconsulta va quedar en suspens.

Ara bé, un informe de la Comissió d’Empara, que vetlla pel Reglament de participació, va concloure que alguns vots no tenien validesa jurídica i la votació es va repetir mesos després. L’octubre del 2018, el Ple va tornar a votar les preguntes proposades per iniciatives ciutadanes (sobre la gestió pública de l’aigua i sobre el canvi de nom de la plaça d’Antonio López) i es van acceptar. La intenció era fer la multiconsulta la primavera del 2020.