Pancarta amb el llaç groc a la façana de la Generalitat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit la querella del fiscal superior contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Se l’acusa d’un “delicte de desobediència a resolucions judicials” o a “ordres de l’autoritat superior”, tipificat a l’article 410 del Codi penal. El 21 de març la Junta Electoral Central va resoldre portar “l’incompliment” de Torra al ministeri públic per no retirar els llaços grocs dels edificis públics. En resposta a aquesta demanda, la fiscalia assegura ara que “el querellat va mantenir més enllà del terme fixat per l’organisme electoral els elements que havia estat comminat a retirar peremptòriament a nombroses dependències i establiments públics que depenen de l’administració catalana que presideix”.

L’escrit del ministeri públic fins i tot assegura que per part de Torra es va produir “una permissivitat evident de diversos actes que tendeixen a burlar” les ordres de la JEC. Amb l’admissió a tràmit de la querella per part del TSJC, es designa també el jutge Carlos Ramos Rubio per instruir el procediment.

Reaccions a l’admissió de la querella

En un missatge a les xarxes socials, Quim Torra ha explicat que havia signat la notificació de la querella per desobediència i ha assegurat que portarà “la llibertat d’expressió fins a les últimes conseqüències”.

D’altra banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha celebrat l’admissió de la querella i ha afirmat que suposa “un bany de realitat per a Torra i el separatisme”. Des del PSC, la ministra Meritxell Batet ha dit que respecta la decisió judicial i que la Generalitat hauria d’haver “fet cas de manera immediata” de la resolució de la JEC, amb la qual cosa li hauria reconegut l'”autoritat i competència”. Junts per Catalunya s’ha solidaritzat amb Torra i el seu portaveu adjunt, Eduard Pujol, ha lamentat que aquesta decisió de la justícia és un símptoma que “la repressió continua sense fre”.