Manuel Valls

El Tribunal  Europeu de Drets Humans ha declarat culpable a l’estat francès de violar el dret a la vida privada, familiar i de la llar de les persones d’ètnia gitana i procedents de Romania, que van ser desallotjades d’un campament no autoritzat a la localitat Coquetieres, a França, l’any 2013. El desmantellament del campament es va fer quan Manuel Valls era ministre de l’Interior.

Els habitants del campament desmantellat eren 141 persones, entre les quals hi havia 50 menors, que vivien en caravanes i que ja havien estat desallotjades dels suburbis de París. Els ciutadans romanesos van declarar que feia anys que vivien a França i en el moment dels fets tots els menors en edat escolar assistien a l’escola. Una part de les famílies van tornar a Romania i una altra va rebre pisos de protecció oficial.

El Tribunal ha considerat que el desmantellament del campament “inevitablement va tenir repercussions en la vida privada i els vincles familiars” i, que per tant, “hi va haver interferència amb el dret al respecte a la vida privada i familiar d’aquestes persones”. El TEDH recorda que els desallotjats formaven part d’un grup social desafavorit, i que en el desmantellament del campament s’havia d’haver tingut aquest aspecte i havia d’haver sigut proporcional.

A més, ha condemnat França a pagar 7.000 euros a cadascun dels set damnificats que finalment van apel·lar al TEDH.

Desestima un tracte inhumà i degradant

El Tribunal desestima que hi hagués un tracte inhumà i degradant en el desallotjament forçós i les posteriors condicions de vida de les persones ocupants del solar municipal de Coquetiers. Sosté que el desallotjament es va fer dins la legalitat, ara bé, apunta que no es va fer amb una decisió judicial, sinó amb un avís formal i amb molt poc temps. La sentència indica que l’ordre de desmantellament es va basar en riscos per a la salut pública i en els disturbis que estaven patint els ciutadans de Coquetiers.

El grup municipal de Barcelona pel Canvi, liderat per Manuel Valls, no ha volgut fer cap declaració sobre la sentència del TEDH.