El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit aquest dimarts el recurs del govern de l’Estat contra la comissió que la Generalitat va crear per investigar la violència policial durant l’1-O. Això deixa suspesa cautelarment la comissió, fins que el tribunal resolgui. Una decisió que encara s’allargarà més perquè els terminis habituals per fer les al·legacions no començaran a comptar fins que no s’aixequi l’aplicació de l’article 155.

El govern espanyol va presentar el recurs contra la comissió sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya en considerar que la Generalitat vulnera les competències exclusives de l’Estat en matèria de justícia i de legislació processal, a més dels principis de presumpció d’innocència i el dret a l’honor. L’admissió a tràmit no implica cap avançament sobre quin serà el pronunciament del Constitucional, però automàticament comporta la suspensió de la comissió denunciada.

La Generalitat podrà presentar la documentació i al·legacions que consideri convenients. Aquest tràmit, però, no es farà en els propers 20 dies com és habitual perquè el TC posposa els terminis previstos fins que no finalitzi la suspensió de l’autonomia. El Constitucional ho justifica per evitar “un conflicte en la defensa dels interessos de l’Estat i de la comunitat autònoma” ja que el govern estatal està exercint les competències de la Generalitat.