Aquest diumenge, la comitiva municipal de viatge ha fet estada a Medellín, ciutat que Barcelona ha ajudat amb projectes de cooperació. Primer s’ha visitat, en companyia de l’alcalde Aníbal Gaviria, el centre històric, on s’ha actuat amb diverses iniciatives i se’n faran ara més fruit de l’acord que van signar els alcaldes dissabte. Després s’ha anat a un barri molt humil que es va crear dalt d’un antic abocador, Cerro de Moravia o Morro Moravia, d’on es van desallotjar les més de 2.000 famílies  exposades a uns nivells de toxicitat molt alts, d’ençà que l’any 77 van començar a dipositar-s’hi brossa orgànica i industrial. L’Ajuntament, la UPC i la Càtedra Unesco han col·laborat en la descontaminació de la muntanya, ara convertida en un parc públic i un gran jardí del qual tenen cura algunes de les dones que hi vivien.

Per acabar, s’ha visitat un barri en què Barcelona no ha participat, la Comuna de Santo Domingo, però que és un exemple de com Medellín ha invertit en zones molt humils amb transformació urbana per integrar la perifèria amb la ciutat. Segons Trias, Colòmbia, i en concret Medellín, és “prioritària” del Pla de Cooperació Internacional de Barcelona 2013-2017. Ambdues ciutats s’han unit també per  tal de disposar d’una agenda comuna en matèria de noves tecnologies que en promogui l’aplicació a l’entorn urbà.

Des del 2009 l’Ajuntament de Barcelona finança la intervenció per generar aquest espai, en projectes que lideren la UPC, l’Agència de Cooperació i Inversions de Medellín, la Universitat d’Antioquia i el Tecnológico de Antioquia, i que tenen com a objectiu la recuperació ambiental i paisatgística del Morro; la participació de la pròpia comunitat de veïns de la zona en el procés de recuperació del Cerro, i la integració urbanística de la zona. Avui, en un acte senzill dalt de tot del Morro de Moravia, els alcaldes Gaviria i Trias han fet un lliurament simbòlic del Cerro Moravia a la seva comunitat.

Bona part de la cooperació entre Medellín i Barcelona es va iniciar amb l’intercanvi entre biblioteques d’ambdues ciutats, en un projecte que mostra l’horitzontalitat del treball en comú, ja que se’n van desprendre aprenentatges importants per a les dues bandes. Malgrat que la biblioteca España, una de les més emblemàtiques, està tancada per reformes a la façana, la comitiva ha pujat en metrocable, el telefèric, a la Comuna de Santo Domingo, on es troba la biblioteca, per veure-la des de fora, i també conèixer amb la visió des del telefèric l’èxit que l’actuació de transformació urbana ha implicat per al desenvolupament social de la zona.