Com Barcelona fa amb l’anella de les Glòries però a una escala immensament més gran, Rio de Janeiro enderroca un viaducte de l’autopista perimetral. Una carretera extensa feta runa, que ha de permetre convertir una gran àrea portuària en desús en un nou barri equivalent a 500 illes de l’Eixample. Els jocs de 2016 han impulsat una transformació que té una part d'empremta barcelonina. Un estudi d'arquitectes va guanyar el concurs per fer-hi 1.300 pisos en una zona que tindrà també oficines i hotels. IGNASI RIERA, soci d’Alonso, Balaguer i Riera arquitectes “Però sobretot que hi hagi vida urbana. Aquest és probablement un dels punts en què l'Ajuntament de Rio confia en nosaltres per l'experiència barcelonina.” Barcelona és, segons les autoritats de Rio, un exemple a seguir. No només per com va organitzar els jocs del 92 sinó pel llegat urbanístic que van deixar i, en especial, la transformació del litoral. ALBERTO SILVA, president de la companyia de desenvolupament port Rio “Barcelona es el mejor ejemplo de como esta área fué retomada para la ciudad y contribuyó para cambiar la dinàmica de la ciudad.” XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona “És una satisfacció veure que utilitzen molt el model Barcelona perquè crec que és veritat que Barcelona va usar els jocs per fer gran transformació.” Dels jocs se'n va parlar també en la trobada prèvia de Trias amb l'alcalde de Rio, a qui va regalar, com sol ser habitual, una samarreta del Barça. Els dos alcaldes van renovar un acord vigent des de 2009 centrat ara en l'assessorament per desenvolupar el litoral i la zona portuària. Experiència d'una ciutat olímpica a una altra que aspira a ser-ho, com a mínim, amb el mateix èxit reconegut a Barcelona el 1992. Perquè aquesta ciutat no sigui qüestionada com a seu olímpica, té ara sobre la taula el gran repte de culminar per a 2016 la transformació urbana i les infraestructures. Al davant, hi té dos anys i molta feina per fer.
Un model que es vol aplicar en el projecte Porto Maravilha, nom que rep la transformació urbanística del Port de Rio de Janeiro. L’emprempta barcelonina no s’acabarà aquí. De fet hi col·labora Barcelona Regional i el despatx d’arquitectes Alonso Balaguer, que s’han encarregat de construir-hi la vila olímpica per a àrbitres i periodistes per als Jocs de 2016.
L’alcalde també ha visitat el Centre d’Operacions de la Prefeitura de Rio. Integra 30 entitats que monitoritzen la vida de la ciutat les 24 hores del dia per poder donar resposta immediata a esdeveniments com ara pluges torrencials o accidents de trànsit.
La jornada ha acabat amb una trobada amb representants d’empreses catalanes i brasileres organitzada per Barcelona Activa.