El govern diu que ha tingut una paciència infinita per desencallar el conflicte de Can Vies, però admeten que és difícil negociar amb qui, asseguren, no vol parlar. Malgrat els aldarulls, Trias manté la porta oberta al diàleg per donar continuïtat a les activitats de Can Vies. No totes les entitats que aplega, ha dit l'alcalde, promouen la violència, però mentre n'hi hagi Trias veu difícil arribar a cap acord. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Amb violència no hi pot haver negociacions. Jo el que exigeixo és que no hi hagi violència i que siguem capaços de seure i negociar acords. Si volen! Al final et fa la sensació que s'han buscat totes les excuses perquè acabés malament." En una junta de portaveus extraordinària per avaluar els fets, tots els grups municipals sense excepció han condemnat la violència. Els matisos han arribat amb l'actuació policial. ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "Va haver-hi moltes errades de coordinació policial. Això ho han denunciat sindicats dels Mossos". XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Que l'operatiu dels Mossos no torni a fallar, que hi hagi previsió." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Hem vist en les actuacions dels Mossos d'Esquadra actuacions que ens semblen clarament excessives, excessos policials." Queixes i també reclamació quasi unànime al govern perquè trobi una solució dialogada que eviti el conflicte. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "S'ha de treballar fins a l'últim alè. No pot ser que donem per perduda la possibilitat d'arribar a un acord." Es reactivi o no el diàleg, l'alcalde ha anunciat que l'Ajuntament es personarà contra els autors de les destrosses d'aquests dies perquè no quedin impunes.

L’alcalde ha comparegut per condemnar “de forma absoluta i enèrgica” els actes “inacceptables” que s’han viscut la nit de dimarts a Sants. “S’admet la discrepància, la discussió, però fer actes de violència no té cap mena de sentit”, ha afegit. Trias ha parlat de “paciència infinita” per definir com ha estat el procés de negociació amb els col·lectius de Can Vies: “Fins i tot quan hi ha hagut insults i agressions hem posat els interessos del districte i la ciutat al davant.”

Un altre dels missatges que ha volgut reiterar l’alcalde és la petició “d’unitat” als grups polítics: “Demano que no es tingui comprensió amb la utilització de la violència”. “Demano unitat al nostre costat en aquesta situació.”

En la compareixença davant els mitjans, Trias, que estava acompanyat del regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, també ha volgut evitar generalitzar: “La violència no la fa el col·lectiu de Can Vies, però sí que hi ha un moviment dins la nostra ciutat que és partidari de la violència”. Sobre les crítiques a l’actuació policial, Trias s’ha posicionat “totalment al seu costat. Tenen el meu suport i els diré una cosa: destruir és fàcil i construir és molt difícil”.

Quan ha estat preguntat per com anirà la propera nit, l’alcalde ha dit que no té garanties que es torni a repetir: “Demano seny, sentit comú perquè malgrat que vull ser correcte i allargar la mà, hi ha gent que mou segons quins fils i incita a actuar amb violència”. “Rebo alguns tuits i comentaris que em deixen sorprès”, ha conclòs.

L’oposició condemna la violència amb crítiques al dispositiu policial

Tots els grups municipals sense excepció han condemnat la violència dels últims dies a Sants i altres barris de la ciutat. Ho han anunciat després d’una junta de portaveus extraordinària que s’ha fet aquest dimecres al matí a l’Ajuntament. Tot i això, hi ha hagut crítiques al dispositiu policial dels Mossos. La regidora del PSC Assumpta Escarp ha denunciat “moltes errades de coordinació”, mentre que Xavier Mulleras (PP) ha lamentat “manca de previsió de l’operatiu policial”. Des d’Iniciativa, Joaquim Mestre ha advertit d’“excessos policials” en l’actuació dels Mossos.

Més enllà de les crítiques, hi ha hagut també l’exigència al govern de trobar una solució dialogada per evitar el conflicte. El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Jordi Portabella, ha demanat “treballar fins a l’últim alè” per arribar a un acord. Iniciativa, a més, ha culpat el govern de “fracàs” per no haver assolit cap entesa amb les entitats de Can Vies fins a dia d’avui.